
Klippekort til bussen NU!
tekst Birgitte Barkholt, taleskriver i KL
Hvad er det her? En vittighed? Satire? Er det Per Helge? DJØF med Løgn?
Ved første øjekast ligner bogen en velgennemført parodi på Digitaliseringsstyrelsen. Hvor den statslige styrelse bruger sloganet ”Fordi hverdagen er digital – i front for et mere digitalt Danmark”, skriver forfatterne ”Fordi verden er analog – i front for et mere analogt Danmark”. Hvor den digitale styrelse har en kongekrone i sit logo, har den analoge en hammer.
Der er også sjovt, at forfatterne kalder sig fuldmægtige og skriver notater, strategier og refleksionspapirer i stedet for kapitler. I nogle af notaterne har de lavet en søg-erstat-øvelse i tekster fra Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside. De har erstattet ordet digital med ordet analog, og det giver ret sjove nye tekster. I stillingsannoncer søger de for eksempel efter medarbejdere med analoge kompetencer. Barriere og regler, som ikke er tilpasset den analoge virkelighed, skal fjernes og offentlige ledere inviteres til at deltage i et analogiseringsnetværk. Det koster kun 16.000 kr. eks. moms.
Det virker umiddelbart som fis og ballade, men det er ej blot til lyst. Der er alvor bag de smil, som bogen ved første øjekast giver anledning til.
Vi ved fra undersøgelser, at der er i omegnen af en million danskere, som har svært ved at følge med digitaliseringen og er udelukket fra netbank, E-Boks og andre offentlige services. Fornylig har kunstneren Per Arnoldi også meldt sig ind i debatten om den digitale underklasse, som ikke har nået toget, men står tilbage på perronen som it-invalid.
I Analogiseringsstyrelsen mener man, at digitalisering er løbet af sporet. Det er blevet en slags newspeak for besparelser i det offentlige. Det er blevet et middel til at få økonomien til at hænge sammen. Det er nu en gang billigst for det offentlige, hvis borgerne ikke ringer eller tropper op hele tiden, men gør tingene selv. Teknologien holder folk på afstand. Det er blevet et mål i sig selv. Digitalismen – som de kalder det – er løbet løbsk og truer vores sundhed, fællesskab og økonomi.
I Analogiseringsstyrelsen arbejder man for at skabe en bedre balance mellem det digitale og det analoge. De er ikke maskinstormere, de vil ikke tilbage til brevduen, der er masser digitale løsninger, som giver mening, men der også mange løsninger, som ikke gør.
Analogisering er mennesker, der kan røre ved hinanden, tale sammen, pulje deres viden og tænke på tværs af vidensdomæner uden at afsætte dataaftryk. Det er klippekort til bussen. Det er fysiske knapper. Det er nogen, man kan ringe til og få hjælp af. ”Kan de digitale hjælpemidler være en backup i stedet for at være plan A?”, lyder en overskrift på en af notaterne i bogen.
Det er ellers ikke, fordi de fuldmægtige i Analogiseringsstyrelsen ikke kender til teknologi. Det ene af dem, har arbejdet som journalist og har i mange år formidlet teknologi i DR1’s program Harddisken, og senere har han været vært på Radio24syvs Aflyttet, der havde overvågning og databeskyttelse som omdrejningspunkt. Han er altså en tech-ekspert, som har fundet sammen med andre forfattere og på forskellige måder udkommer med frustrationer, frygt, forargelse og vrede over de mange offentlige digitale tjenester, som vi mennesker skal tilpasse og underlægge os, hvis vi skal have glæde af det, vi kalder velfærd.
Kæmpe skud ud til de fuldmægtige i Analogiseringsstyrelsen for at tage debatten om digitalisering på en ny måde. Det er forfriskende og stedvist morsomt. Jeg er for eksempel vild med, at de under et punkt 3 i en af de mange strategier udskriver en arkitektkonkurrence om fremtidens analoge rum, og der er navn på en kontaktperson, men også en bemærkning om, at vedkommende ikke kan kontaktes.
Man bliver sjældent taget alvorligt, når man er sjov, men hvorfor er det egentligt sådan? Det skal vi da gøre op med. Det må være de kedelige, som har bildt verden ind, at kedelig rimer på klog. Sådan hænger det da ikke sammen.
Den fjerde stjerne gives for humor og overskud til at formidle en væsentlig diskussion på en sjov og underholdende måde.
Jesper Balslev m.fl.: Analogiseringsstyrelsen. Jensen & Dalgaard. Udkommer i dag onsdag.