
KL vil skabe en røgfri generation
I dag ryger hver femte dansker, men sådan skal det ikke se ud i fremtiden. Ingen børn og unge bør begynde at ryge, lyder det fra KL i nyt udspil, som sætter retningen for fremtidens forebyggelse.
Rygning slår hvert år 13.600 danskere ihjel og er den enkeltfaktor, der har størst betydning for danskernes sundhed. Borgernes rygevaner spiller derfor en markant rolle i KL’s nye forebyggelsesudspil.
– Jeg er glad for, at vi i udspillet får sat rigtig meget fokus på rygning, som er et af de områder, vi har brugt rigtig meget krudt på at diskutere. Det handler i høj grad om at undgå nye rygere, og i udspillet giver vi nogle konkrete bud på, hvilke tiltag lokalpolitikerne kan drøfte for at undgå, at unge begynder at ryge, siger Thomas Adelskov, formand for Social- og Sundhedsudvalget i KL.
I udspillet opfordrer KL blandt andet kommunerne til at tage en debat om røgfri skoletid. I dag er det forbudt for eleverne i grundskolen at ryge på matriklen, mens det er tilladt for de ældste elever at tage en smøg i spisefrikvarteret på vej over i Netto. Med røgfri skoletid gælder rygeforbuddet hele skoletiden uanset, hvor eleverne befinder sig.
– Der skal nok være nogen, som synes, vi er formynderiske og ikke skal blande os. Men omvendt bliver jeg nødt til at sige, at vi påtager os et stort ansvar, hvis vi ikke har en holdning til unges forbrug af tobak og alkohol. Jeg synes, vi har en forpligtigelse til at have en mening, fordi vi ved, det er afgørende for et sundt liv, at man ikke ryger tobak, siger Thomas Adelskov.
Formanden for KL’s sundhedsvalg forventer også, at røgfri skoletid kommer til debat blandt lokalpolitikerne i Odsherred, hvor han selv er borgmester, og hvor 21 procent af borgerne ryger dagligt.
– Det kommer vi helt givet til at diskutere. Det er jo en løbende diskussion, og jeg tror, at alle kommuner har oplevet, at diskussionen om røg har bevæget sig de seneste år. Det kommer den også til at gøre i Odsherred, siger Thomas Adelskov.
Første sug i skolen
I Lægeforeningen vækker det nye udspil glæde hos formand Andreas Rudkjøbing, som kalder anbefalingen om at diskutere røgfri skoletid et skridt i den rigtige retning.
– Det er et godt signal, at KL beder kommunerne forholde sig til en række ambitiøse og gode forebyggelsestiltag. Jeg håber og tror på, at de enkelte kommuner vil være ambitiøse og tage ansvar for deres elever ved at indføre røgfri skoletid, siger Andreas Rudkjøbing.
Rygevaner grundlægges tidligt i livet. Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at flere end otte ud af ti rygere begyndte, før de fyldte 18 år, og hver femte unge ryger tog det første sug i skoletiden.
– Når vi ved, hvor farlig rygning er for især børn og unge, så er det skræmmende at tænke på, at der stadig er 9.000 børn i alderen fra 11 til 15 år, som ryger hver dag. Det skal ikke være normalt for elever i folkeskolen, at der ryges, eller at de ser deres kammerater ryge, siger Andreas Rudkjøbing.
Også blandt danskerne er der opbakning til røgfri skoletid. En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viste i 2016, at 74 procent af danskerne støtter, at politikerne lovgiver om røgfri skoletid. Hele 81 procent af de 16-25 årige bakker op om forslaget.
Ingen røg i Gladsaxe
I de fem kommuner Aalborg, Randers, Odense, Gladsaxe og Syddjurs er der allerede røgfri skoletid på alle grundskoler. For eleverne i Gladsaxe var det slut med at ryge ude på parkeringspladsen, da eleverne kom tilbage fra sommerferie i 2017. Og det er ifølge kommunens sundhedschef, Steen Rank Petersen, den helt rigtige beslutning.
– Rygning er for mange en brobygger og en identitetsmarkør. Det tror jeg, alle kan huske fra deres teenageår. Derfor skal vi sætte ind med strukturel forebyggelse og skabe fællesskaber uden røg, siger han.
Steen Rank Petersen mener, at markante tiltag som for eksempel røgfri skoletid skal ses som en håndsrækning til de unge.
– Det er det samme, når forældre siger til deres børn, at de ikke må drikke. Så ved vi, at børnene drikker mindre end andre unge. Det betyder noget at være fast i kødet og klar i mælet på de her områder, siger han.
Både forældre, elever og lærere har taget godt imod den røgfri skoletid, og ifølge Steen Rank Petersen kan resten af landets kommuner trygt kaste sig ud i røgfri skoletid.
– Jeg kan kun sige: ”Go for it”. Røgfri skoletid er en lavthængende frugt, som uden de store omkostninger giver en kæmpe gevinst, siger han.
Røg på erhvervsskoler
På Tobaksvejen 15 ligger Gladsaxe Tekniske Skole, og her må eleverne stadig ryge. Her er det nemlig landspolitikerne, der bestemmer, og mens gymnasieelever ikke må ryge på skolens matrikel, må unge på erhvervsskoler godt stille nikotintrangen på skolen.
I det nye forebyggelsesudspil opfordrer KL regeringen til at ændre loven, så alle ungdomsuddannelser bliver røgfrit område. KL fremhæver, at et forbud vil mindske den social ulighed i rygning.
– Det er et kæmpe problem, at 37 procent af eleverne på erhvervsskolerne ryger, mens blot 12 procent af gymnasieeleverne ryger. Det er hovedrystende, at Folketinget ikke ligestiller erhvervsskoler og gymnasier, siger Steen Rank Petersen.
Sæt prisen op
KL anbefaler samtidig, at erhvervslivet og staten tager større fælles ansvar for en effektiv håndhævelse af reglerne om forbud mod salg af tobak til unge under 18 år. En opfordring som støttes af Kræftens Bekæmpelse, men som alligevel får et par kradse ord med på vejen.
– Det er næsten paradoksalt at indskærpe butikkernes ansvar for, at unge ikke køber tobak, når de samme unge må stå foran skoleporten og ryge i spisefrikvarteret. Her havde jeg gerne set KL tage større ansvar og direkte anbefale alle kommuner at indføre røgfri skoletid, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Niels Them Kjær havde også gerne set, at KL mere helhjertet havde arbejdet for at få Folketinget til at hæve prisen på tobak. Et tiltag, som al forskning viser, er et af de mest effektive.
– Vi ved, at prisen på tobak betyder noget, men det er jo ikke en kommunal opgave at afgøre det. Men personligt så jeg gerne, at Folketinget også tog det her alvorligt og kiggede på prisen på tobak, siger Thomas Adelskov.
Hvis man spørger formanden for Lægeforeningen, skal kommunerne dog næppe vente sig det helt store af den nuværende regering på den front.
– Til trods for at regeringen har en ambition om et røgfrit samfund i 2030 har den siddende regering sendt tydelige signaler om, at de ikke agter at ændre på prisen, hvilket for alvor kunne knække rygekurven. Til gengæld håber jeg, at kommunerne med det her udspil kan være med til løfte regeringens målsætning, siger Andreas Rudkjøbing. • gij@kl.dk
Stop røgen
KL anbefaler blandt andet at:
- Kommunen tager stilling til at indføre røgfri skoletid på alle grundskoler.
- Kommunen tager stilling til at indføre røgfri arbejdstid for kommunens medarbejdere.
- At loven ændres, så alle uddannelsesinstitutioner med optag af unge under 18 år bliver røgfrit område.
Forebyggelse for fremtiden
KL præsenterer udspillet ”Forebyggelse for fremtiden” på årets sundhedskonference i Kolding den 16. januar.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-1-side-38-40.pdf