
Gladsaxe knækker ungearbejdsløsheden
tekst Tom Ekeroth
Fra 2014 til 2018 er antallet af unge ledige mellem 18-29 år på a-dagpenge, kontanthjælp og uddannelseshjælp faldet fra 16,4 procent til 9,0 procent i Høje Gladsaxe og Værebro.
Indsatsen skal blandt andet ses i lyset af Ungeenhedens mentor- og vejledningsordning, som blev oprettet i 2015 og nu har skabt gode resultater i en skærpet dialog med unge i uddannelseshjælp.
I 2016 hjalp Ungeenheden 32 unge i selvforsørgelse, mens 23 unge i 2017 blev hjulpet i beskæftigelse eller uddannelse takket være ordningen, hvor de unges kontakt i Ungeenheden både fungerer som sagsbehandler og uddannelsesvejleder.
–Vi har lavet en fremskudt vejledning, som består af en sammensat myndighed- og mentordel. Her kan man både være mentor og sagsbehandler. Vi kommer ud til de unge og ringer på deres dør, sender dem breve og fortæller, at vi nu kommer og hjælper dem i gang med uddannelse eller arbejde, fortæller Mette Bløcher, leder af Ungeenheden.
Den fremskudte indsats har udmøntet sig i praktikpladser og løntilskud, som blandt andet har kastet fast arbejde, lærepladser og optagelse på uddannelser af sig.
Udover at stå til rådighed for de unge i åbningstiden opholder Ungeenheden sig også to dage om ugen i Værebro og Høje Gladsaxe. Indsatsens intensiveres i det område, hvor der er mest brug for det.
Når de unge bliver mødt af Ungeenheden er deres motivation og ønsker i livet centrum for samtalerne.
– Vi går ture og taler med dem om deres drømme, og hvordan de når deres mål. Vi bliver ved med at motivere dem til at starte i forløb. Vi er ret insisterende og giver ikke sådan op, forklarer Mette Bløcher. tek@kl.dk