
Mobilt laboratorie bruges ikke nok
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Et mobilt laboratorium har siden 2015 kørt ud til syge borgere i Køge som alternativ til, at borgeren blev indlagt på hospitalet. De praktiserende læger henviser til laboratoriebussen, og inden for to timer kan en kommunal akutsygeplejerske og en regional bioanalytiker vurdere, om borgeren har behov for at blive indlagt, eller om man kan nøjes med behandling og opfølgning i hjemmet.
I borgerens hjem har sygeplejersken og bioanalytikeren undersøgt borgerens almentilstand, og de har taget og analyseret et bredt udsnit af laboratorieprøver.
Tilbuddet er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland, Køge Sygehus, de praktiserende læger i Køge og Køge kommune. VIVE har evalueret indsatsen for Region Sjælland.
– Evalueringen viser, at parterne er lykkedes med at udvikle et tilbud, som de praktiserende læger oplever som relevant og kompetent. Laboratoriet giver hurtig udredning af subakutte patienter, det er de rigtige patienter, der får tilbuddet, og de involverede oplever, at tilbuddet forebygger indlæggelser, siger projektchef Martin Sandberg Buch, der har foretaget evalueringen.
Dyr løsning
Men på trods af den positive modtagelse, henviser lægerne kun en tredjedel af de patienter, som laboratoriet vil kunne håndtere, og der er endnu ikke solid dokumentation for effekten.
– Det er en relativt dyr løsning, hvis man ikke formår at udnytte den fulde kapacitet, og det er vigtigt at kende effekten i forhold til, hvorvidt laboratoriet rent faktisk forebygger indlæggelser. I den forbindelse vil det også være vigtigt at sammenligne det mobile laboratorium med andre løsninger målrettet samme problem, så vi kan få et nuanceret billede af muligheder og omkostninger, siger Martin Sandberg Buch.
Laboratoriebussen
- Den almene læge ringer efter hjemmesygeplejen og laboratoriebussen, hvis de er i tvivl om, hvorvidt en patient skal indlægges på hospitalet.
- Hjemmesygeplejen og laboratoriebussen mødes hos borgeren, hvor de udreder borgerens almentilstand.
- Laboratoriebussen bliver betjent af en bioanalytiker, der tager blodprøver, EKG, lungefunktion m.m. og analyserer dem på stedet.
- Laboratoriebussen kan betjene seks patienter om dagen men har kun besøgt to patienter om dagen i prøveperioden.