
Kontanthjælpsloftet gør børn fattige
tekst Sascha Reiffenstein Petersen
På kun tre måneder har kontanthjælpsloftet betydet, at antallet af fattige børn er steget til 48.300 i 2016, viser en ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den markante stigning kommer samtidig med indførelsen af kontanthjælpsloftet.
Kontanthjælpsloftet har kun været gældende i de sidste tre måneder af 2016, og tallet ville have været endnu højere, hvis det var indført tidligere. Så når tallene opgøres for 2017 og frem, vil de formentlig være endnu højere, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Den allerhøjeste andel af etårs-fattige børn er på Langeland, hvor 7,6 procent af børnene lever under fattigdomsgrænsen. De andre kommuner, hvor der også er mange fattige, er på Lolland-Falster, i Sønderjylland, Vestsjælland og nogle kommuner på Københavns vestegn. Stigningen er altså primært sket i de kommuner, der i forvejen havde den største andel af fattige børn.
– Vores analyse viser, at børnefattigdommen stiger mest i de kommuner, der i forvejen har mange fattige. Man kan spørge, om kontanthjælpsloftet har bidraget til, at det bliver endnu sværere at vokse op som barn på Lolland og på Langeland end i kommuner som Egedal, Allerød eller Gentofte, hvor der er den mindste andel af fattige børn, siger analysechef Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Folketidende.
Den kommune, der har færrest fattige børn, er Egedal Kommune i Nordsjælland, hvor 1,4 procent af børnene bor i familier, der lever under fattigdomsgrænsen. sarp@kl.dk