
Tidligere minister: Jeg frygter, at det ender med, at en politiker bliver slået ihjel
tekst Amalie Guldborg Olesen
I december måned satte økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Amitzbøll-Bille (LA) en ny undersøgelse blandt lokalpolitikere i gang, efter det kom frem, at hver tredje havde følt sig udsat for vold, trusler eller chikane i forbindelse med sit politiske arbejde.
− Som folkevalgt må man tåle, at der indimellem er en hård tone i debatten. Men vi skal ikke finde os i, at de mennesker, der engagerer sig i vores lokale demokrati, bliver udsat for chikane, trusler, hærværk og vold, sagde han dengang.
Debatten om den hårde tone omkring politik og politikere kører fortsat. I den forbindelse bringer Berlingske en serie under overskriften, hvad er prisen for at være politiker. I dag er tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) på banen. Han har selv oplevet volden tæt på, da han tilbage i 2016 blev overfaldet på Islands Brygge i København. Og han er overbevist om, at det knyttede sig til hans færden i politik. Ifølge ham er det på alle fronter blevet mere råt og brutalt at være i toppolitik, fortæller han til Berlingske.
− Jeg mener, at alle ingredienserne er til stede i Danmark. Du har en debattone, der bliver mere og mere rå. Du har en mere og mere konfrontatorisk form overalt i medierne og på de sociale medier. Jeg mener det virkelig alvorligt. Jeg frygter oprigtigt, at det ender med, at en politiker bliver slået ihjel, siger han til dagens Berlingske.
− Min appel er, at man er kommet til et punkt, hvor man er nødt til at tage en diskussion om det her. Vi skal tænke os grundigt om, hvorvidt vi faktisk vil, at det her skal fortsætte. Så ender det med, at vi politikere barrikaderer os herinde og får sikkerhedsvagter omkring os. Det, vi gambler med, er kernen i vores demokrati, nemlig åbenheden. At folk i min valgkreds for eksempel kan møde mig hver lørdag til torvemøder og i butikscentre. Det er det, der er på spil, afslutter Morten Bødskov.
Hård tone også lokalt
En tidligere Momentum undersøgelse fra oktober sidste år viser, at 31 procent af lokalpolitikerne har oplevet vold, trusler eller chikane. Af de 31 procent har 57 procent oplevet truslerne som skræmmende, mens 37 procent har oplevet chikanen som skræmmende. 43 procent svarede også, at tonen er blevet meget mere rå og personlig.
Dengang svarede KL-formand Martin Damm (V) i en pressemeddelelse:
− Der er mange legitime måder at vise sin utilfredshed med politikernes beslutninger på, men det er helt uacceptabelt, hvis man tyer til chikane, trusler, hærværk eller vold. Politikere skal kunne føle sig trygge, når de giver udtryk for deres holdninger og er med til at træffe demokratiske beslutninger for fællesskabet. Ellers risikerer vi, at potentielle politikere skræmmes væk på grund af risikoen for ubehageligheder, og det vil være til skade for os alle sammen. amgo@kl.dk