
Landets kommuner mangler lærere
tekst Amalie Guldborg Olesen
Alle landsdele melder, at de oplever "omfattende mangel", når de skal rekruttere nye lærere til landets folkeskoler. Det viser en KL-rapport baseret på tal fra Danmarks Statistik. Rapporten er baseret på en undersøgelse blandt 79 kommuner, hvoraf 43 procent har svaret, at de mener, at det inden for de seneste tre år er blevet sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, når det gælder lærere.
Fra 2010 til 2016 er antallet af uddannede lærere faldet med 6.467 personer, viser rapporten, og samtidig er antallet af lærere, som er ansat i kommunerne, faldet med 2,8 procentpoint, mens den private sektor tilsvarende har 2,2 procentpoint flere lærere ansat. Primært i friskoler.
En anden rapport fra Folketinget, med titlen "Folkeskolens Rekrutteringsproblemer" fra 2016, viser, at 17.000 lærere arbejder uden for folkeskolen.
Efter folkeskolereformen blev der oprettet et følgeforskningsprogram. Det ledte frem til en SFI-rapport blandt skolelederne. Her er andelen af skoleledere, som melder, at mangel på kvalificerede lærere hæmmer undervisningen, steget med 164 procent siden 2013. Hele 37 procent af skolelederne mener, at undervisningens kvalitet er blevet hæmmet. Det vidner om et stærkt tiltagende problem, står der i Folketingets rapport.
Hos KL anerkender man problemet, men tror på, at det kun er et kortvarigt et af slagsen, fordi antallet af børn i skolealderen frem mod 2028 forventes at falde, og antallet af nyuddannede lærere er steget siden 2013, skriver Politiken.
− Problemet skal tages alvorligt her og nu. Vores analyse viser, at vi vil have en udfordring med lærermangel frem til 2022, så det er en overskuelig periode. Vi har brug for at få uddannet flere lærere på kort sigt. Derfor er vi nu i samarbejde med regeringen ved at se på hurtigtvirkende initiativer, såsom at styrke meritlæreruddannelsen og skabe lokale initiativer med professionshøjskolerne, siger formand for løn- og personaleudvalget i KL, Michael Ziegler (K), til Politiken. amgo@kl.dk