
Vi skylder danskerne et bedre liv
tekst Gitte Johansen
Lunken. Det var svaret, da Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm blev bedt om at tage temperaturen på den kommunale forebyggelse på KL’s Sundhedskonference i Kolding.
– Forebyggelsen i Danmark ligger i den lunke ende af skalaen set i forhold til vores skandinaviske kollegaer. Vi er et rigt samfund, og vi burde ligge bedre, når man ser på forventet middellevetid og antal leveår uden sygdom, siger Søren Brostrøm.
Hvorfor går det ikke bedre? spurgte Søren Brostrøm retorisk og gav selv svaret: Det handler endnu en gang om danskernes forhold til rygning, alkohol, kost og fysisk aktivitet.
– Vi ved godt, hvor det er, vi skal gøre det bedre, men vi vender nogle gange det blinde øje til. Det er risikofaktorer, vi kender, og vi ved, at vi bliver syge og lever kortere, hvis vi ikke gør noget, siger Søren Brostrøm.
På konferencen præsenterede KL sit nye udspil ”Forebyggelse for fremtiden”, som fik rosende ord med på vejen for sit fokus på tobak og alkohol.
– Udspillet har en klar ambition om at sætte tærsklen højere. Der er i udspillet en klar anerkendelse af, at hvis vi skal nå det fælles mål om røgfri fremtid, så skal kommunalpolitikerne drøfte både røgfri skoletid og røgfri arbejdstid – ellers når vi ikke i mål, siger Søren Brostrøm.
Han opfordrede samtidig de mange nyvalgte politikere til at turde satse på den langsigtede forebyggelse.
– Kommunerne har haft et stærkt fokus på den patientrettede forebyggelse, hvor der umiddelbart kan spares penge ved at undgå unødige indlæggelser. Men vi skal passe på, at det ikke kommer til at skygge for på den langsigtede forebyggelse. Her kan politikerne ikke regne med at høste frugterne i denne valgperiode. Primær forebyggelse er det meget lange lys, som først giver resultater om 20 eller 30 år, siger Søren Brostrøm. gij@kl.dk