
Nye arbejdspladser skaber stor glæde
tekst Rudi Holm
De østjyske kommuner var blandt vinderne i spillet om at få placeret de nye statslige arbejdspladser. Randers får 150 arbejdspladser i form af Gældsstyrelsen og Skattestyrelsen. I Silkeborg placeres 69 arbejdspladser på Skatteankestyrelsens kontor. I Aarhus etableres den nye Patientklagestyrelse. Og Horsens får Det Økonomiske Råds sekretariat. Alt i alt blev det til mere end 600 nye statslige arbejdspladser i regionen.
– Det har været en stor fornøjelse at arbejde sammen på tværs af kommuner for at sikre, at Business Region Aarhus fik andel i udflytningen af statslige arbejdspladser, siger Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) i en kommentar på vegne af Business Region Aarhus.
Han er ikke i tvivl om, at udflytningen af de statslige arbejdspladser vil styrke væksten i Østjylland.
– Det er velbegrundet at flytte enhver af de pågældende styrelser, arbejds- og uddannelsespladser til kommunerne i Østjylland. Og der er et stort potentiale for samarbejde med det østjyske erhvervsliv, siger han.
Arbejdspladser vender hjem
111 statslige arbejdspladser flyttes til Lolland, 80 til Nakskov i form af Nota, Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, og 31 til Maribo i form af Vurderingsstyrelsen.
– Endelig! Det er en god nyhed, at Lolland Kommune nu kommer med på danmarkskortet over kommuner, som fællesskabets arbejdspladser vender hjem til, siger Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).
Han peger på, at de nye statslige arbejdspladser skal ses i sammenhæng med, at kommunen har mistet 600 statslige og regionale arbejdspladser de seneste årtier som følge af centraliseringer og reformer.
– 111 statslige arbejdspladser gør en forskel. Det bliver en saltvandsindsprøjtning. Netop de job er vigtige for, at vi lokalt har et varieret arbejdsmarked. Det er godt for vores virksomheder. Det er godt for borgerne, og det er godt for Lolland Kommune, fordi flere arbejdspladser og et bredt udbud af job skubber på den gode udvikling, som Lolland allerede i dag er inde i, siger Lollands borgmester.
Bare en god dag
I nabokommunen Guldborgsund er der også jubel over, at 69 arbejdspladser og en uddannelsesstation lander i Nykøbing Falster.
– Det er bare en god dag for Guldborgsund og hele Lolland-Falster. Vi er en af de få kommuner, der har fået både arbejdspladser og uddannelse i denne omgang. Det synes jeg godt, at vi kan være lidt stolte af, siger en glad borgmester i Guldborgsund, John Brædder (L).
En del af Erhvervsstyrelsen er allerede placeret i Nykøbing Falster, og denne styrelse suppleres nu med 56 arbejdspladser. Samtidig rykkes 13 af Digitaliseringsstyrelsens arbejdspladser til byen.
– Jeg tror, at vi har fået netop de arbejdspladser, fordi man har kigget på synergieffekter og samarbejdsflader, og så fordi vi kan tilbyde et stærkt fagligt miljø, siger John Brædder.
I Halsnæs var der smil og opadvendte tommelfingre, da det stod klart, at kommunen får 78 nye arbejdspladser i form af Energitilsynet.
– Her får man alle fordelene ved en udflytning uden samtidig at få ulemperne: Halsnæs ligger under en times kørsel fra København, så jeg tror, at mange medarbejdere vil holde fast i deres job og enten pendle eller måske ligefrem flytte hertil. De skal i hvert fald være meget velkomne, siger borgmester i Halsnæs, Steffen Jensen (S).
Fyn fik over 700 statslige arbejdspladser, heraf gik 64 til Svendborg. Byen skal fremover huse dele af tre forskellige styrelser. Det er Skattestyrelsen med 18 job, Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte med 18 job samt dele af Styrelsen for Forskning og Uddannelse med 28 arbejdspladser.
– Jeg er glad for at byde medarbejderne fra de tre forskellige styrelser velkommen, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen (S).
Udover de nye statsjob fik Svendborg også tildelt en såkaldt uddannelsesstation for serviceøkonom-uddannelsen.
– Det er fint, at vi får en del af den uddannelse. Det er med til at styrke Svendborg som et uddannelsesmæssigt kraftcenter for hele Sydfyn med de nye uddannelser, siger Bo Hansen.
Ærgrelse i Faxe
Statslige arbejdspladser blev der til gengæld ikke nogle af for Faxe Kommune. Borgmester Ole Vive (V) kalder det ærgerligt, men glæder sig over, at en række af nabokommunerne, Slagelse, Ringsted og Næstved, blev tilgodeset.
– Når udflytningen sker tæt på Faxe Kommune, er jeg overbevist om, at de sikrer bosætning og erhvervsudvikling i et større område, siger han.
Hos interesseorganisationen Danmark på Vippen roser næstformanden Kim Ruberg regeringen "for at holde snuden i sporet" med at flytte statslige job ud i landet. Han løfter dog også en advarende pegefinger:
– I dag roser vi regeringen for at fortsætte flytningen af statslige arbejdspladser. Men samtidig siger vi til politikerne på Christiansborg, at der virkelig er et stort behov for et endeligt opgør med den centraliseringsmaskine, som sideløbende automatisk fjerner statslige arbejdspladser i det lokale Danmark og placerer nye statslige arbejdspladser i specielt hovedstaden, men også i Aarhus, Odense og Aalborg. I øvrigt kan det godt undre mig, at netop de tre byer får knap en fjerdedel af de arbejdspladser, der bliver flyttet i denne omgang, siger Kim Ruberg.
Kun hver femte flyttede med
I fagforbundet DJØF påpeger formanden Lisa Herold Ferbing, at 8 ud af 10 af hendes medlemmer i første udflytningsrunde valgte at finde sig et nyt job i stedet for at rykke med arbejdspladsen ud i landet. Hun mener, at regeringen bør gøre det mere attraktivt for de statslige medarbejdere at flytte med jobbet.
– Vi har desværre konstateret, at mange af de statslige arbejdsgivere i første runde var mere end tilbageholdende med at benytte de forskellige muligheder for at fastholde erfarne medarbejdere. Hvis regeringen virkelig ønsker en succesfuld flytning af statslige arbejdspladser, bør man gøre det mere attraktivt at flytte med jobbet – permanent eller i en overgangsordning så de erfarne medarbejdere kan hjælpe med at oplære nye kollegaer til at løfte opgaverne, fastslår Lisa Herold Ferbing. ruh@kl.dk