
Fynsk kommune hiver EU-millioner hjem til grøn udvikling
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Der bliver mere og mere regnvand og flere og flere mennesker i byerne. For at løse de problemer, som regnvandet skaber, har Odense Kommune fået tilsagn om 12 millioner kroner af EU’s Regionalfond til at finde nye bæredygtige løsninger.
Pengene skal bruges som medfinansiering til to specifikke projekter, der skal bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling i kommunen. Det skal samtidig forbedre virksomheders mulighed for at byde ind med forretningsdygtige løsninger.
Om de mange EU-penge siger Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V), at de skal medvirke til at fjerne borgernes bekymringer for konsekvenserne af skybrud og lignende.
– Det er utrolig positivt, at Odense får mulighed for at styrke indsatsen på dette område. Vi vil gerne gå forrest, for ingen kan være i tvivl om, at vi får brug for god og effektiv klimatilpasning i fremtiden – en fremtid som meget vel kan ligge lige om hjørnet. Borgernes hverdag skal ikke være fyldt med bekymringer om virkningerne af voldsomme skybrud eller lignende, så vi skal tænke i løsninger, som kan bruges i udviklingen af fremtidens Odense samt andre byer i Danmark, siger hun.
De to projekter, som skal nyde godt af EU-millionerne, er VandCenter Syds planer om i samarbejde med Odense Kommune at teste Smart City-løsninger og Odense Renovation, der skal skabe vækstmuligheder og udviklingsrum for små og mellemstore virksomheder, der vil opfinde produkter til cirkulær affaldshåndtering.
– Odense Renovation A/S ønsker sammen med Odense Kommune at gå forrest, når det gælder indførelse af den cirkulære økonomi. Derfor inviterer vi blandt andet de lokale iværksættere og store og små virksomheder i Odense til sparring, videndeling og afprøvning af nye produkter og ydelser inden for affalds- og ressourceområdet. Vi er overbeviste om, at der er masser af gode idéer her i byen, der understøtter cirkulær økonomi inden for innovative affaldsløsninger, lyder det fra bestyrelsesformand for Odense Renovation A/S, Mads Søndergaard Thomsen. jki@kl.dk
EU’s strukturfonde – Regional- og Socialfonden
- I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere årligt én milliard kroner i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
- Regionalfondsprogrammets formål i Danmark er at styrke den regionale konkurrenceevne og beskæftigelse ved at forbedre vækstvilkårene inden for innovation, iværksætteri og anvendelsen af ny teknologi.
- I perioden 2014-2020 er der afsat cirka 72 millioner kroner fra Regionalfonden til investeringer i bæredygtig, grøn byudvikling i Danmark. Samlet set er status, at cirka 53 millioner kroner i EU-medfinansiering er øremærket til konkrete byprojekter, inkl. projekterne i Odense Kommune. Dermed er det endnu muligt for kommuner med byer med mere end 30.000 indbyggere at søge om EU-medfinansiering til bæredygtig, grøn byudvikling. Erhvervsstyrelsen forventer at åbne for ansøgninger primo 2018.
- I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der træffer afgørelse om tildeling af midler fra Socialfonden og Regionalfonden.
Kilde: Odense Kommune