
Aarhus kan ikke hyre fast personale nok
tekst Tom Ekeroth
De ældre modtagere af hjemmepleje i Aarhus Kommune får flere og flere vikarer på besøg.
Sidste år eksploderede kommunens brug af eksterne vikarer, så vikarforbruget fra januar til november svarede til 32 fuldtidsstillinger. Det er mere end dobbelt så mange eksterne vikarer som i 2016, og næsten tre gange så mange som i 2015.
– Der er ingen tvivl om, at den store brug af vikarer påvirker plejen. Helt overordnet skal mennesker jo lære hinanden at kende for at trives bedst muligt. Det er besværligt og ikke tryghedsskabende, når du jævnligt oplever nye ansigter. På det praktiske plan kan vikarer møde udfordringer omkring eksempelvis hjemmets indretning og særlige ønsker hos borgeren, siger formand Jan Radzewicz fra Ældrerådet i Aarhus Kommune til Århus Stiftstidende
– Både vi og borgerne vil altid foretrække fast personale, men i øjeblikket giver rekrutteringen til hjemmehjælpen store udfordringer. I nogle tilfælde har vikaren været hyret flere gange før, og så vil han eller hun være i stand til at træde direkte ind og yde pleje på højde med det faste personale. Men det giver udfordringer i de tilfælde, hvor vikaren er ny og uden kendskab til hverken kolleger eller borgere, forklarer kontorchef Jens Lassen fra Aarhus Kommunes Sundhed og Omsorg.
I oktober gennemførte Aarhus Kommune en undersøgelse vedrørende rekruttering af nye medarbejdere blandt ledere og forstandere på plejehjem, i hjemmepleje og sundhedsenheder.
Ifølge Århus Stiftstidende viser undersøgelsen, at det generelt er svært at få besat ledige stillinger. 29 procent af de seneste opslåede stillinger blev ikke besat. På plejehjemmene var det hele 39 procent, der ikke blev besat.
Ifølge undersøgelsen kommer der få kvalificerede ansøgninger til stillingerne. 68 procent af forstanderne og lederne modtager under fem kvalificerede ansøgninger, og det er særligt svært at få besat SOSU-assistentstillinger.
Ni ud af 10 ledere, som søgte en SOSU-assistent, fik under fem kvalificerede ansøgninger. tek@kl.dk