
Kommune tjekker skoler og daginstitutioner for radon
tekst Tom Ekeroth
45 skoler og daginstitutioner skal i første kvartal af 2018 undersøges for luftarten radon. Gasarten siver naturligt op fra undergrunden i hele Danmark og udgør ikke en akut sundhedsfare.
– Vi vil sikre et sundt indeklima i kommunens bygninger, og derfor undersøger vi nu alle vores skoler og daginstitutioner for radon. I langt de fleste tilfælde er det let at mindske indsivningen af radon. Øget ventilation og eventuel tætning af revner er som oftest tilstrækkeligt, forklarer koncernchef for By, Land og Kultur Christian Tønnesen.
Skolernes og daginstitutionernes geografiske placering giver et repræsentativt billede af radonkoncentrationen i Faaborg-Midtfyn Kommunes ejendomme. Derfor screenes de først. Når resultatet af screeningen foreligger, vil det blive vurderet om øvrige bygninger blandt andet plejecentre og administrationsbygninger også skal undersøges for radon.
Screeningen af skoler og daginstitutioner foregår ved, at der placeres et antal små målere i bygningerne. Her vil de i første kvartal af 2018 registrere koncentrationen af radon. Herefter pilles de ned og sendes til analyse.
– Vi forventer at få resultatet af undersøgelsen i løbet af andet kvartal af 2018. Hvis den giver anledning til det, vil den eller de pågældende ejendomme blive grundigt undersøgt for blandt andet små revner og sprækker i fundamentet, som luftarten kan trække op gennem fra jorden. Med øget ventilation eller tætning af revner kan vi mindske indsivningen, siger afdelingsleder for Ejendom og Service Jane Bruun.
Geografien har betydning for, hvor meget radon der siver op fra undergrunden. Mængden af radon i jorden varierer landet over. Der er mest radon i jorden på Bornholm, Sjælland og øerne. Faaborg-Midtfyn Kommune ligger i den næsthøjeste og højeste risikoklasse, hvorfor der nu igangsættes en radonscreening. tek@kl.dk
Fakta
Radon er en naturligt forekommende luftart, der siver ind i bygninger fra undergrunden – typisk gennem revner og sprækker i fundamentet. Der findes radon i alle boliger.
Radon optages gennem indånding. Man kan hverken føle, lugte, smage, høre eller se radon, og gassen fremkalder ikke bivirkninger. Udsættes man for høje koncentrationer af radon over en længere årrække, øges risikoen for at man senere i livet kan få lungekræft. Sundhedsstyrelsens tema om radon giver god besked om sundhedsrisici. https://www.sst.dk/da/straalebeskyttelse/radioaktivitet/radon
Landsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet. Langt størstedelen af de udsatte huse er enfamiliehuse, rækkehuse eller kædehuse.