
EU's Brexit-forhandler på weekendbesøg i Lemvig og Thyborøn
tekst Amalie Guldborg Olesen
Flere jyske borgmestre har fået stablet et vigtigt møde på benene og inviteret EU's chefforhandler Micheal Barnier på besøg i weekenden for at tage en snak om de muligheder og problemer, som vil kunne blive en realitet, når Brexit træder i kraft den 29. marts i år.
− Vi vil beskrive situationen lige nu i fiskeriet og landbruget og fortælle, hvilke konsekvenser briternes udtræden får, hvis vores fiskeres adgang til britiske farvande reduceres eller stoppes, og der bliver begrænsninger i landbrugets eksport. Det er prisværdigt, at Barnier tager sig tid til at komme her til Thyborøn. Jeg tolker det derhen, at han ønsker at lytte til den bekymring, der er i forbindelse med Brexit, siger Erik Flyvholm (V), borgmester i Lemvig.
Stort tab
I sidste udgave af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner fortalte Erik Flyvholm og Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S) om deres bekymringer over de konsekvenser, som Brexit kan medføre.
Danmark ønsker at bevare de nuværende ordninger med samme adgang til britisk farvand, som de har haft i mange år. Danske fiskere henter cirka 40 procent af deres fangst i britisk farvand. Derfor vil det kunne betyde et tab af flere hundrede job og mange hundrede millioner kroner, hvis de kvoter, som fiskerne har i britisk farvand, pludselig bliver lukket af, og de må fanges et andet sted. Endnu værre ser det ud, hvis kvoterne helt forsvinder, og fiskerne derfor slet ikke må indfange den mængde fisk – heller ikke i andet farvand. Det vil ifølge forskere kunne betyde, at omsætningen dalede med op mod en milliard og at 844 job ville forsvinde fra industrien.
Rundt i det jyske
Michael Barnier er først inviteret til middagsmøde fredag aften i Lemvig sammen med borgmestre fra nord- og vestjyske kommuner med store fiskerihavne og både lokale og nationale repræsenter for fiskeriet og landbruget også inviteret med. Der vil være mulighed for at dele og diskutere synspunkter og mulige konsekvenser af Brexit, og hvilke ønsker der er fra fiskeriet og landbruget til et samarbejde med Storbrittanien.
Lørdag får Michael Barnier en sejltur i farvandet omkring Thyborøn, inden der er møde blandt lokale fiskere, topfolk inden for fiskeriet og lokale politikere igen. For de kommuner, der har fiskeri et som et af de største erhverv, kan mødet have stor betydning.
− Det kan godt være, at fiskeriet er en lille ting for nogle EU-lande, men det er utrolig vigtigt for de områder, der er afhængige af fiskeriet, at det ikke bliver et lille hjørne i Brexit-forhandlingerne, sagde Erik Flyvholm til Danske Kommuner. amgo@kl.dk