
Godt nyt til virksomhederne
tekst Sidsel Boye
Der er i dag 79 kommunale, 90 regionale og 48 statslige aktører, som alle arbejder for at lette tilværelsen for erhvervslivet. Det burde være en ønskesituation for virksomhederne, men i praksis er det en uigennemskuelig jungle, og derfor er der store forventninger til regeringens forenklingsudvalg, som er på vej med en ny model og nogle anbefalinger til et mere effektivt system.
På det kommunale topmøde i Aalborg lovede formanden for Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme, Claus Juhl, Konsulenthuset Forskel, at udvalget vil være klar med sit udspil omkring påske.
– Et forenklingsudvalg lyder som om, det handler om nedskæring, men sådan ser vi ikke på det. Vi synes, at der er brug for et kvalitativt bedre system, så det er ikke en spare-øvelse. Vi bygger en ny model, som der endnu ikke er sat navn på. Og den skal have en bestyrelse, siger Claus Juhl.
DI har været nogle af de hårdeste kritikere af det nuværende erhvervsfremme-system og glæder sig over, at et nyt er på vej.
– Lovgrundlaget på det her område er så vagt formuleret, at alle kan gøre alt, og der er ingen klar arbejdsdeling. Vi interesserer os for området, fordi virksomhederne ikke kan finde ud af det, og de enkelte aktører kan ikke finde ud af, hvem der gør hvad. I dag laves der glittede rapporter om forskellige aktiviteter, man kan bladre i. Det er alt sammen en succes, men det er svært at sammenligne, fordi der ikke er én måde at måle på, siger Kent Damsgaard, direktør i DI.
Imens de venter på forenklingsudvalget, er kommuner og regioner spændte på, hvilken rolle de er tiltænkt i den nye model, men rektor for landets mest erhvervsvenlige universitet, Per Michael Johansen, Aalborg, mener, at der er andre ting, der er vigtigere.
– Det væsentligste er at finde ud af, hvilke opgaver, der skal løses, før vi diskuterer, hvem der skal have ansvaret. Vi skal have vækst og udvikling i hele Danmark, og vi skal have mest muligt ud af indsatsen og midlerne, og det hensyn går forud.
Per Michael Johansen henviser til beregninger, som viser, at én enkelt videns-medarbejder på en typisk virksomhed i Danmark betyder 41 procents højere vækst over en femårig periode.
Rektoren fra Aalborg sidder med i forenklingsarbejdet. sib@kl.dk