
Halvdelen af alle vigtige beslutninger holder ikke vand
tekst Sidsel Boye
God lovgivning er som pøler. De smager godt, men du har ikke lyst til at se dem blive lavet.
Pølsesentensen er et eksempel på, at den amerikanske ledelsesekspert Rob Kaiser gjorde sig umage for at skabe en afslappet stemning, da han var på det kommunale topmøde i Aalborg.
Her var det hans opgave at give politikerne gode råd om at begå sig i en verden, der er præget af omskiftelighed, usikkerhed, kompleksitet og tvetydighed.
Det er en situation, man ikke bare sådan kan uddanne sig til at håndtere. Man er nødt til at bruge sin personlighed og være god til at samarbejde med andre.
– I, der har været længe i politik, ved, at man ikke kan udrette noget, uden at man indgår i fællesskab med andre, siger Rob Kaiser.
Rob Kaiser anbefaler, at man lærer sig selv, sine styrker og svagheder at kende. Gerne gennem en personlighedstest.
– Jeg har lært, at ingen er perfekt, og nogle gange er vores største styrker også vores svaghed.
Ifølge Rob Kaiser handler politisk ledelse ikke kun om at tage beslutninger, men også om at lære af de beslutninger, som viste sig ikke at holde vand. Det gælder ifølge Rob Kaiser for halvdelen af alle vigtige beslutninger.
– Derfor er det god dømmekraft, at man finder ud af, hvornår i processen man tog fejl, og at man inden vigtige beslutninger bestræber sig på at afsøge alle muligheder og ikke stoppe en proces for tidligt, siger ledelseseksperten.
Et meget konkret råd til dem, der gerne vil tage solide og gennemarbejdede beslutninger, lyder sådan her:
– I en meget kaotisk situation kan man opsøge samarbejde med den, man er mest uenig med. Hvis I to kan finde et fælles punkt, er der håb for, at de øvrige også er med på det.
Rob Kaiser har respekt for de danske kommunalpolitikere, som ud over deres politiske arbejde også har et civilt job.
– Jeg forstår ikke, hvordan I kan magte det. I må passe på jer selv, lyder formaningen.
Hvis man vil passe på sig selv, kan man blandt andet sørge for at få en god nattesøvn og så hjælper det mod stres at trække vejret dybt og holde det fire sekunder, før man puster ud igen. sib@kl.dk