
Nu skal de 100 bedste kommunale klimaprojekter vælges
tekst Tom Ekeroth
I december efterlyste Realdania de 100 bedste klimaløsninger fra de danske kommuner for at synliggøre alt det, kommunerne gør for at blive mere klimavenlige. 162 ansøgninger er kommet ind, og nu går et ekspertpanel i gang med at finde de allerbedste.
De valgte projekter vil blive præsenteret i publikationen ”Klima100”, som lanceres den 23. maj for et internationalt publikum under Nordic Clean Energy Week i København.
Kommunerne kunne indsende projekter inden for 17 kategorier – fra vedvarende energi og energieffektivisering til byggeri og transport. Klimatilpasning er den kategori, hvor der er indsendt flest projekter – hele 54, hvilket afspejler, at mange kommuner har et stort fokus på, hvordan man sikrer byerne mod de øgede vandmængder i byen som følge af voldsommere vejr.
De øvrige indsendte projekter angriber på forskellig vis årsagerne til klimaforandringerne, blandt andet gennem tiltag som energieffektivisering i kommunale bygninger samt bedre sortering og genanvendelse af affald. Alt sammen noget, der er mindsker kommunernes klimaaftryk.
Filantropidirektør i Realdania Anne Skovbro fortæller om projektet:
– Klima100 handler blandt andet om at anerkende de kommuner, der går forrest i klimakampen. Samtidig er den videndeling og udveksling af ideer og effektive løsninger, der kan ske mellem kommunerne, enormt vigtig. Det håber vi, denne kampagne kan bidrage til, så vi som samfund kan tage de næste vigtige skridt i den grønne omstilling. Den store interesse, vi har oplevet fra kommunerne for at være med, ser jeg som et tegn på, at de også har fokus på de ekstragevinster, der er ved grønne løsninger. Det handler nemlig ikke kun om klimaet. Der er også økonomiske og sociale gevinster ved at blive mere klimavenlige, siger Anne Skovbro.
54 af de indsendte projekter handler om klimasikring. Størstedelen om håndtering af vand i forbindelse med skybrud, kystsikring, og stormflodssikring. Disse projekter drejer sig om alt fra bygning af dæmninger og sluser til etablering eller udvidelse af rekreative vådområder, som kan holde på overskydende vand. En del af de indsendte klimatilpasningsprojekter har fokus på reduktion af CO2, blandt andet gennem skift til grøn fjernvarme og reduktion af elforbrug.
23 af de indsendte projekter handler om energieffektivisering, hvoraf en del drejer sig om energirenovering af private boliger og offentlige bygninger. Blandt andet med fokus på styringsautomatik og optimering ved hjælp af smart data. 16 af de indsendte projekter handler om omstilling til vedvarende energi, for eksempel ved hjælp af etablering af eller omstilling til fjernvarmeforsyning samt etablering af biogasanlæg.
Ikke så overraskende ligger de to største kommuner – København og Aarhus – i spidsen med flest indsendte projekter (henholdsvis 19 og 16). Middelfart ligger på en tredjeplads med i alt ni ansøgninger.
Kommunerne får besked primo maj, om deres projekt er sluppet gennem nåleøjet til Klima100-rapporten. tek@kl.dk