
Ingen affredning af Vikingeskibsmuseet
tekst Amalie Guldborg Olesen
Der er langt mellem Roskilde Kommunes opfattelse af Vikingeskibsmuseets stand og Slots og Kulturstyrelsens. I Roskilde har man gennem flere år forsøgt at få affredet museumsbygningen, fordi man mener, at bygningen er i en så slem stand, at det vil være et ekstremt omfattende arbejde at redde den, uden at man risikerer vikingeskibene.
Men hos Slot- og Kulturstyrelsen har man afvist affredningen, fordi de mener, at Vikingeskibsmuseet og de dertilhørende skibe kan reddes, uden at man behøver at ophæve fredningen fra bygningen eller flytte skibene et andet sted hen for omkring for omkring 25 millioner kroner.
Museumsbygningen fra 1969 er tegnet af den danske arkitekt Erik Christian Sørensen. Bygningen er – i kraft af dens fremragende sammenhæng med skibene - så særligt et stykke arkitektur, at det ikke findes andre steder i verden, fortæller Merete Lind Mikkelsen, enhedschef for Fredede Bygninger hos Center for Kulturarv.
− Vi synes, det er en vigtig fredning, fordi den afspejler den tid, hvor man fandt skibene og byggede huset omkring dem. Huset stiller sig jo i baggrunden for de her skibe, og det er det, der er så interessant, og som har krævet et ekstremt stort kunstnerisk talent. Den er så usædvanlig arkitektonisk, at der ikke er set noget lignende i verden. Samtidig er det selvfølgelig også helt afgørende for os, at skibene skal kunne sikres, og det mener vi godt, at man kan, siger hun.
Sådan som styrelsen læser de rapporter, som blandt andet Teknologisk Institut har lavet omkring bygningens tilstand, er bygningen ikke i en så slem stand, som det ser ud til. Selvom det ser forfærdeligt ud, som Merete Lind Mikkelsen bemærker med et smil.
− Det ser ramponeret ud, men med det rigtige vedligehold og udbedringsarbejde, som er markant, vil huset kunne overleve. Det er nemlig vigtigt at understrege, at det er de samme steder, der opstår revner, og hvor betonet falder af gang på gang. Der kommer i store træk ikke nye steder til. Så selvom man har renoveret på det af flere omgange, har man ikke haft fat i årsagen til problemet, forklarer hun.
Stormen Bodil
Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er det de samme seks til otte søjler og bjælker omkring nordfacaden, der lige nu har det skidt, og som skal repareres. Derudover blev bygningen lavet i en tid, hvor det endnu var nyt at bruge beton, så man har ikke taget de korrekte forholdsregler, der lader huset give sig, når det blæser og stormer. Derfor kræver det, at man skærer nogle riller i betonen, som man fylder ud med et materiale, der kan give sig.
Men også stormen Bodil, der ramte i 2013, har hærget den gamle bygning. Nordfacaden, der vender ud mod vandet, trænger derfor til at blive skiftet helt ud, for at den kan sikres på en måde, så den kan tåle havvandsstigninger og andre klimaforandringer.
− Vi er godt klar over, at det er en dyr og stor omgang. Vi har også sagt, at vi må tage en dialog om, hvad der skal gøres, og om et tilskud fra vores side af. Vi er klar over, at bygningen er en dristig konstruktion, men vi mener også, at problemerne kan løses, siger Merete Lind Mikkelsen.
Flere indtægter
På spørgsmålet om de mange penge kommunen og Vikingeskibsmuseet allerede har lagt i at renovere løbende, mener Merete Lind Mikkelsen, at det følger med helt naturligt.
− Det er en 50 år gammelt bygning, og de skal løbende vedligeholdes, så det kommer museet aldrig udenom. Men vi har givet lov til, at hvis de følger det særlige bygningstilsyns forslag, kan de udvide på tre sider. Så får de plads til skiftende udstillinger, som de har efterspurgt, og som kan sikre en større indtægt, der kan bruges på vedligehold. Man er nødt til at have penge til vedligehold af en fredet bygning, og det har vi fuld forståelse for, siger hun. amgo@kl.dk