Kultur hjælper langtidssygemeldte
tekst Amalie Guldborg Olesen
Flere end 100 langtidssygemeldte borgere har deltaget i Aalborg Kommunes "Kulturvitaminer", som er et ti-ugers forløb med tre kulturoplevelser per uge. Det er primært borgere der er langtidssygemeldt med eksempelvis stress, depression og angst.
De er blevet tilbudt kulturoplevelser så som højtlæsning på biblioteket, korsang og koncerter med Aalborg Symfoniorkester. Og indtil nu har der været positiv respons på forløbet, som er Aalborgs udgave af statens satspuljeprojekt "Kultur på recept".
27-årige Mette (anonymiseret) er en af dem, der har deltaget, og som har haft stor glæde af de ugentlige oplevelser inden for kulturen. Inden forløbet var hun sygemeldt med stress, angst og depression i mere end et år.
− Jeg sad jo lidt derhjemme og hang med hovedet. Forløbet her har været rigtig godt til at få mig ud af min boble og ud i den virkelige verden. Jeg har fundet ud af, at jeg godt kunne være med på lige vilkår med de andre. En måned efter forløbet var slut, tog jeg selv initiativ til at søge en praktikplads, og nu er jeg i virksomhedspraktik. Det hjalp mig at være i et forløb, der slet ikke handlede om sygdom, diagnoser og lovgivning, men i stedet gav nogle oplevelser som almindelige mennesker også får, siger hun i en pressemeddelelse.
Jobcentrene kan mærke forskellen
Mikael Odder Nielsen er kulturkoordinator i Center for Mental Sundhed i Aalborg. Han har næsten udelukkende fået positiv respons fra deltagerne i forløbet.
− Kulturvitaminer giver deltagerne en pause fra deres sygdom, og kulturaktiviteterne hjælper dem med at genfinde eller genopdage nye kompetencer og ressourcer, som de kan bruge til at klare hverdagens opgaver og udfordringer. Derudover giver forløbet mulighed for at indgå i nye sociale fællesskaber og få styrket evnen til at etablere, udvikle og fastholde relationer til andre, fortæller han.
Flere af deltagerne fra holdene er endda fortsat med at mødes efter forløbenes afslutning.
Det er kommunens jobcentre og sygedagpengehuse, der henviser borgerne til "Kulturvitaminer", og også her har de kunnet mærke en forandring i den rigtige retning.
− De borgere, som vi henviser, har været sygemeldt i en længere periode. Vi kan se, at fordi de får kulturoplevelser, som de måske aldrig har haft før og mødes med ligestillede, tør de også mere, fx søge en praktikplads. Det kræver jo mod at deltage i korsang, hvis man aldrig har gjort det gør, så der skal overskrides nogle grænser, siger Mette Sehested, teamleder i Sygedagpengehuset i Aalborg.
Lige nu er hold nummer 13 sat i gang og "Kulturvitaminer" kører indtil oktober 2019 i forbindelse med satspuljeprojektet. amgo@kl.dk