
Brancheorganisation kritiserer kommunalt vikarbureau: Vil gå til ministeren
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Aalborg Kommune har sammen med Fokus Folkeoplysning oprettet et vikarbureau, der hjælper kontanthjælpsmodtagere med at finde småjob, så de ikke bliver ramt af 225-timersreglen. Men den løsning er faldet Vikarbureauernes Brancheforening under Dansk Erhverv for brystet.
Foreningen forstår ikke, hvorfor kommunen kaster sig ud i et marked, hvor der allerede er private aktører.
– Det virker helt besynderligt, at kommunen ikke vælger at samarbejde med de mange private vikarbureauer, der hver dag er i kontakt med mange danske arbejdspladser. Det ville være mere effektivt og billigere for kommunen, at få de ledige skrevet op hos de professionelle vikarbureauer. Det er barokt, hvis nogle kommuner virkelig mener, at de er bedre til at drive vikarbureauer, siger sekretariatschef i Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv, Jakob Tietge i en pressemeddelelse.
Kontanthjælpsmodtagere skal have 225 timers arbejde på normale vilkår om året for at undgå at blive trukket i ydelsen. Og det har Aalborg Kommune indtil videre hjulpet ti kontanthjælpsmodtagere med.
Opgavetyveri
Vikarbureauernes brancheforening har ikke noget imod, at jobcentrene er opmærksomme på at kontanthjælpsmodtagere finder småjob, men foreningen mener, at de private aktører kan klare opgaven.
– Vores medlemmer kan hjælpe ledige til at få arbejdserfaring og optjene timer nok til ikke at blive ramt af den nye 225 timers regel. Samtidig ved vi, at mange virksomheder gerne fastansætter vikarer, når man lige har fået dem prøvet af. Så ideen med at satse på vikararbejde er helt rigtig, men det virker tosset selv at opbygge et offentligt støttet vikarbureau, der skal konkurrere med private bureauer, siger Jakob Tietge.
Nu vil brancheforeningen skrive til ministeren om det, som de opfatter som det seneste eksempel på offentligt opgavetyveri. Brancheforeningen vil have økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til at vurdere, om Aalborgs vikarbureau er inden for skiven af, hvad en kommune må foretage sig.¨
Ikke kommunalt vikarbureau
I Aalborg Kommune forsikrer jobcenterchef Jesper Dahlgaard, at der ikke er tale om opgavetyveri. Faktisk er det ikke engang et kommunalt vikarbureau.
– Fokus Folkeoplysning har oprettet et vikarbureau. Virksomhederne betaler noget for servicen, og vi bidrager også. På den måde løber det rundt for Fokus Folkeoplysning. Men det er altså ikke et kommunalt vikarbureau. Vi bidrager med vejledning og opkvalificering af de ledige, forklarer Jesper Dahlgaard om vikarbureauet, der er startet af det lokale oplysningsforbund.
Han peger desuden på, at kommunen har forhørt sig i markedet for at se, om der var stemning blandt de private aktører for at løfte opgaven. Men det var der ikke, fortæller Jesper Dahlgaard.
– Det her er borgere med særlige behov, der for nogles vedkommende skal på arbejdsmarkedet for første gang. Så det er ret langt fra en faglært vikar, der kan arbejde 37 timer om ugen, som vikarbureauerne efterspørger. Desuden snakker vi om, at vi har hjulpet 10-12 personer til vikarjob på det halve år, det har kørt. Så der er altså ikke tale om noget stort marked, siger Jesper Dahlgaard. jki@kl.dk