
Nedslående nye tal om danskernes sundhed
tekst Gitte Johansen
Det ser skidt ud. Så kort kan resultaterne fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 opsummeres. Undersøgelsen kortlægger danskernes sundhed, og trods kampagner og forebyggelsesindsatser er danskerne ikke blevet sundere siden den første undersøgelse i 2010. Tværtimod.
Efter et fald gennem flere årtier er andelen af danskere, der ryger dagligt, nu stagneret. Tilmed er der i perioden fra 2013 til 2017 sket en stigning i de yngste aldersgrupper, hvor flere ryger. En kedelig udvikling for folkesundheden, da rygning er den enkeltfaktor, som har størst betydning for danskernes sundhed.
Heller ikke de gode råd om mere frugt og grønt har danskerne taget til sig. Antallet af danskere som spiser usundt er steget, og samtidig har 59,5 procent af den voksne befolkning mindst otte timers stillesiddende tid på en typisk hverdag. Den kombination kan mærkes på vægten, og andelen af overvægtige danskere er i dag 51 procent. I 2010 var 48,8 procent af danskerne moderat eller svært overvægtige.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) finder udviklingen bekymrende.
– Udviklingen tyder på, at vi skal sætte ind langt tidligere. For det går den forkerte vej på en lang række områder, når det gælder danskernes sundhed. Der er derfor nok at tage fat på for kommunerne og regionerne, men også fra min side, siger Ellen Trane Nørby.
##ContentBoxStart##241526##ContentBoxEnd##
Stressede kvinder
Også på det mentale område tegner rapporten et nedslående billede af udviklingen. Andelen af danskere med et højt stressniveau er steget fra 20,8 i 2010 til 25,1 procent i 2017. Særligt bekymrende ser det ud for de unge kvinder mellem 16 og 24 år. I den gruppe har 40,5 procent et højt stressniveau.
De nye tal viser også, at der fortsat er stor ulighed i sundheden. På stort set alle områder gælder, at jo højere uddannelse, jo bedre sundhed har man – og omvendt.
– Vi har som samfund et fælles ansvar for at skabe sundhed for alle, og vi skal skabe indsatser, som er mere målrettede. Vi har høje forventninger til, at vi sammen med kommunerne kan indfri den ambition gennem de nye sundhedsaftaler, siger Ulla Astman, formand for de Danske Regioners Sundhedsudvalg.
På et enkelt område har danskerne lagt vanerne om og lever lidt sundere. Antallet af danskere som drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler er faldet for begge køn i alle aldersgrupper – undtagen mænd over 75 år, hvor andelen der drikker for meget er stort set uændret de sidste fire år. gij@kl.dk
##ContentBoxStart##241525##ContentBoxEnd##