
Politik for sjældne arter i Mariagerfjord Kommune
tekst Tom Ekeroth
Mariagerfjord Kommune har meget natur. Skove, enge, moser og skrænter langs Mariager Fjord rummer et væld af sjældne og truede dyre- og plantearter. For at passe godt på dem og give borgere og turister bedre muligheder for at opleve den unikke natur, har byrådet vedtaget en politik for biodiversitet.
– Vi, der bor i kommunen, ved godt, at vi har en enestående natur, der gør vores plet på danmarkskortet til et rigtigt godt sted at leve og bo. Men det er nok alligevel de færreste af os, der tænker på, at der også lever en lang række sjældne og truede arter i vores kommune, som begejstrer biologer og naturfolk fra nær og fjern, siger Jørgen Hammer Sørensen (DF), der er formand for kommunens teknik- og miljøudvalg. Kommunen har haft et tæt samarbejde med de lodsejere, der lægger jord til sjældne arter:
–I fremtiden vil vi fortsætte samarbejdet med borgerne om at skabe endnu bedre rammer for den vilde natur. Derfor har vi vedtaget en såkaldt biodiversitetspolitik, som udstikker en ambitiøs kurs, siger udvalgsformanden.
Der skal nu formuleres en strategi, der udmønter politikken til konkrete initiativer, og alle kan være med.
–Vi lægger vægt på, at strategien afspejler vores gode samarbejde med borgerne. Derfor inviterer vi borgerne med i arbejdet, så vi får alle gode ideer på bordet. Herefter vil forvaltningen samle trådene i en strategi, som er klar om et års tid, slutter Jørgen Hammer Sørensen.
Arbejdet med strategien begynder til efteråret. tek@kl.dk
Fakta
Politikken i Mariagerfjord hviler på fire ben:
1. Vi går forrest: Kommunen vil målrette driften af egne arealer, så de medvirker til at understøtte den vilde natur. Det kan eksempelvis være ved at fremme blomster eller døde træer, som er vigtige for mange sjældne arter.
2. Vi vil værne om det uerstattelige: Kommune vil prioritere indsatsen til de områder og arter, som er mest truede. Hvis først de forsvinder, kan der gå meget lang tid, før de kommer igen, hvis de overhovedet gør det.
3. Vi skal naturligvis inddrage frivillige: Kommunens arbejde med biodiversitet hviler på frivillighed. Frivillighed for de lodsejere, virksomheder, institutioner og andre, der har lyst til at være med og til at gøre en ekstra indsats.
4. Vi skal formidle med engagement: Hvad enten det er på offentlige ture, på de sociale medier eller via andre kanaler, så er det vigtigt at gøre opmærksom på det fantastiske ved naturen netop i Mariagerfjord Kommune.