
Københavnske lærere og pædagoger udsættes for mere vold
tekst Signe Rosa Skelbæk
Arbejdsmiljøet er hårdt presset for især Københavnske lærere og pædagoger. Det viser en ny trivselsundersøgelse foretaget af Københavns Kommune.
Undersøgelsen viser, at der på kun to år er sket en stigning i kommunen fra 14 til 25 procent hos lærerne og fra 12 til 23 procent hos pædagogerne der oplever at blive udsat for vold på arbejdet.
På landsplan oplever hver femte lærer været udsat for vold, og stigningen i antallet af lærere og pædagoger, der oplever vold, er derfor over landsgennemsnittet.
Volden dækker over alt fra spyt, riv og kast med kuglepenne til mere alvorlige former for fysisk vold, og det får alarmklokkerne til at ringe hos Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester (S) i Københavns Kommune.
– Det kalder på handling. Det er fuldstændigt uacceptabelt, og vold skal aldrig være en del af det at gå på arbejde. Derfor skal vi se på, hvordan vi i tæt samarbejde med de relevante og berørte faggrupper kan arbejde med forebyggelse og et bedre arbejdsmiljø, siger han til TV 2 Lorry.
Opruster indsatsen
Det er især de yngste elever, eleverne fra indskolingen, der står bag den stigende vold mod personalet, viser undersøgelsen. Det tyder på, at der er tale om små børn, der ikke trives eller at deres behov ikke mødes i skole- og fritidstilbuddet.
Derfor har budgetpartierne i Københavns Kommune besluttet, at de afsætter 39 millioner kroner ekstra til arbejdet med børn med særlige behov. 17,5 millioner af dem skal styrke indsatsen i skoler og dagtilbud.
Pengene skal blandt andet gå til opkvalificering af medarbejdere og til at få de rette støttefolk, som psykologer, sprogvejledere og pædagoger med helt ind, hvor der er behov for det, oplyser TV2 Lorry.
– Vi skal have kompetenceniveauet op i skolerne, så alle er klar over, hvordan de skal håndtere eskalerende situationer, og hvad de skal gøre for at forbedre miljøet og de fællesskaber, der er så vigtige for børn. Samtidigt er det vigtigt, at de pågældende medarbejdere får den støtte, som de har brug for, siger Jesper Christensen. sisk@kl.dk
Fakta om trivselsundersøgelsen
•Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en trivselsmåling blandt alle medarbejdere.
•Trivselsundersøgelsen 2019 for Børne- og Ungdomsforvaltningen viser en positiv udvikling i medarbejdernes trivsel på næsten alle områder.
•Trivselsundersøgelsen 2019 viser desværre også en markant stigning i antallet af medarbejdere, der udsættes for vold fra elever.
•I 2017 oplyste 9 pct. af alle medarbejderne i Børne- og Ungdomsforvaltningen, at de havde været udsat for vold. I år er tallet 17,3 pct.
•Udviklingen for lærerne er en stigning fra 14 til 25 pct.
•Hos pædagogerne er tallet steget fra 12 til 23 pct.
•For skolernes vedkommende er tendensen, at det primært er i indskolingen, at medarbejderne oplever vold.
Kilde: Københavns Kommune.