
Digitalt valgsystem giver kommune millionregning
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Når de danske valg fra sommeren 2020 bliver digitaliseret, følger der en millionregning med. Det er i hvert fald tilfældet i Nyborg Kommune, hvor de har opgjort merudgiften til det digitaliserede valgsystem til 964.500 kroner.
Det skriver Fyens Stiftstidende.
– Det er mange penge. Men demokratiet har nogle omkostninger, siger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).
Den lille million kroner skal bruges på at gøre kommunens 13 valgsteder klar til det nye valgsystem. Det vil sige, at der skal etableres en sikker internetforbindelse til de 13 valgsteder, ligesom der skal indkøbes it-udstyr som printere og scannere.
Det kommer samlet set til at koste kommunen 848.000 kroner i etableringsomkostninger. Dertil kommer en løbende årlig driftsudgift på 116.500 kroner.
Det digitale valgsystem erstatter ikke selve valghandlingen, hvor vælgerne sætter et kryds på stemmesedlen, men det meste af arbejdet omkring selve stemmeafgivelsen. Det vil sige, at for eksempel valglisterne er elektroniske, ligesom indberetning af valgresultater foregår elektronisk.
Ifølge indstillingen til Økonomiudvalget i Nyborg Kommune kan noget af ekstraregningen stryges, hvis politikerne vælger at nedlægge nogle af kommunens valgsteder. Forvaltningen har fremlagt et alternativt bud, hvor kommunen nedlægger ni af de 13 valgsteder. Det vil betyde en merudgift på 187.700 kroner og en årlig udgift på 38.800 kroner.
Den løsning er politikerne dog ikke begejstrede for.
– Det er en forudsætning for et velfungerende demokrati, at der er afstemningssteder i så stor en del af kommunen som muligt. Og så må vi betale prisen, selv om det er urimeligt at pålægge kommunerne udgiften , siger SF's Suzette Frovin til avisen.
Byrådet skal i næste uge tage stilling til, om kommunen skal betale prisen for den fulde digitale omstilling, eller om de skal nedbringe antallet af valgsteder for at skære noget af regningen. jki@kl.dk