
Kolding stopper stormflodsdige
tekst Tom Ekeroth
Om et par måneder skulle den endelige politiske beslutning være truffet, men borgmester Jørn Pedersen (V) stopper nu planerne om at bygge et stormsflodsdige ved strandene i Binderup og Grønninghoved.
Borgmesterens melding kommer, efter at kommunens miljøchef Jakob Weber i JydskeVestkysten fortalte, at en opsigtsvækkende afgørelse fra Miljø-og Fødevareklagenævnet, som har stoppet et stort og igangværende digebyggeri i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, også ville have stoppet et digebyggeri ved Binderup/ Grønninghoved, hvis det var i gang i henhold til de planer, som foreligger lige nu. Problemet er, at både diget ved Roskilde Fjord og digemodellerne i Kolding Kommune berører Natura 2000-områder -og dens slags områder må ikke beskadiges i henhold til EU-lovgivning.
–Vi har lavet to digeprojekt-forslag, som vi har præsenteret på et stort borgermøde, og afviklet en forhøring blandt de berørte sommerhusejere, og vi ved, at modstanden er stor. Hvis vi som byråd og kommune skal stå bag sådan et digebyggeri, som de berørte vel at mærke selv skal betale, så skal der være tydelig opbakning til det. Det er der ikke her. Der er tværtimod stor bekymring også for herlighedsværdierne i området, og nu kommer Natura 2000-udfordringen til. Så sammenlagt vender min tommelfinger nedad, siger Jørn Pedersen til Jydske-Vestkysten.
Den nuværende regering var i valgkampen ude med en melding om, at staten bør løfte en del af opgaven i forhold til kystsikring. Som det er nu, er det jo udelukkende de berørte sommerhusejere, der skal betale regningen for et dige, og ved Grønninghoved/ Binderup skulle regningen for et dige til 15-18 mio. kr. hvis det var blevet til noget deles mellem ejerne af de i alt 536 sommerhuse i området efter en fordelingsnøgle, hvor de mest udsatte betaler mest. tek@kl.dk