
Digitale læremidler er ligesom bogen kommet for at blive
tekst Thomas Kokholm Nielsen
I en artikel i Politiken i dag kritiserer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at digitaliseringen af folkeskolen er løbet for stærkt og slår til lyd for at bogen får en højere status igen.
– Vi har gjort meget for at sparke gang i digitaliseringen i folkeskolen, fordi vi i sagens natur gerne vil have, at børnene lærer den nye verden at kende. I de senere år er det gået rigtigt hurtigt. Nu er vi nået dertil, hvor vi skal bremse en smule op, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Politiken.
Ministerens kritik kommer på baggrund af, at undersøgelser viser, at skolebørnenes læselyst og evne er faldet i takt med digitaliseringen. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, der skal findes en bedre balance mellem brug af skærme og bøger.
Vi skal sikre mangfoldighed
Pernille Rosenkrantz-Theil kritiserer, at skolerne og lærerne har fået begrænset deres frihed til selv at vælge læremidler, fordi indkøb af de digitale læremidler i nogle kommuner er blevet centraliseret hos forvaltningen.
Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg, mener at det er en forkert antagelse, at digitaliseringen af folkeskolen har været et mål i sig selv for KL.
– Politikens artikel havde som udgangspunkt, at der skulle være en uoverensstemmelse, og at KL for enhver pris ønsker digitaliseringen, sådan har det aldrig været, siger Thomas Gyldal Petersen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
– Ministeren peger på et problem, som jeg kan forstå, der er blevet peget på af lærere, når hun har været på tur rundt i landet. Er bøgerne forsvundet fra den danske folkeskole? Der er grund til, at vi lige kommer bagom debatten og undersøger, hvor stort problemet er, siger Thomas Gyldal Petersen.
Han understreger, at det er op til lærerne at bruge de materialer, der er mest hensigtsmæssige til at sikre det største læringsudbytte. Kommunerne skal sikre mangfoldigheden, men er samtiodig underlagt et effektiviseringskrav til deres indkøb.
– Det, vi skal som kommune, er at sikre, at der er læremidler i både digital og analog form, og at der er noget at vælge mellem. Og at vi får vores indkøb til den bedste pris. Det går vi gerne i dialog med ministeren om.
Formanden KL's børne- og undervisningsudvalg er klar over, at der kan være en udfordring med de digitale læringsmidler, og at lærerne kan føle sig begrænsede.
– Der skal være en mangfoldighed i tilgængelige undervisningsmaterialer. Vi har i KL tidligere sat et forsøg i gang, hvor vi har prøvet at få udbyderne af de digitale læremidler til at sikre et mere mangfoldigt udbud. Det projekt er desværre kuldsejlet, da leverandørerne ikke havde en interesse i at være med, siger Thomas Gyldal Petersen. tkn@kl.dk