
Flere tager mod penge for at vende hjem
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Antallet af flygtninge og indvandrere, der vælger at rejse hjem med offentlige penge i lommen, er stigende i Sønderborg. Det skriver JydskeVestkysten.
Men mellem tre og fem personer de seneste år har benyttet sig af tilbuddet om at rejse tilbage til deres hjemland mod at få 140.000 kroner og flytteomkostninger betalt, så er tallet i 2019 indtil videre 14.
Det er en positiv historie, siger formand for Jan Prokopek Jensen (S), der er formand for beskæftigelses- og integrationsudvalget i Sønderborg.
– Det er dejligt, at der er nogen, der vil tage hjem og hjælpe med at genopbygge deres land, når der nu er kommet så meget fred og ro, at det er muligt at vende tilbage, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Mens staten refunderer udgifterne til bonus og flyttehjælp, står kommunen for at afholde kurser og informere og muligheden for at vende tilbage til sit hjemland – eller repatriere, som det hedder.
Selvom 14 mennesker ikke fylder meget i Sønderborg Kommune, så mener Jan Prokopek Jensen, at det er til gavn for alle parter, når en borger benytter sig af muligheden for at repatriere.
– Det er jo ikke store tal, men det er jo nogle borgere, vi så ikke skal tage os af i forhold til integration og beskæftigelse. Og man kan håbe, at når nu de har et ønske om at komme hjem, at de så også bliver mere lykkelige, så det er til gavn for alle parter, siger han.
Landets byråd skal fra næste år inkludere en beskrivelse af deres arbejde med at informere og rådgive om borgeres mulighed for at repatriere.
Det følger af blandt andet det såkaldte paradigmeskifte, som den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti stod bag, hvor der blev sat øget fokus på kommunernes indsats for at fremme repatriering. jki@kl.dk