
Kommunerne: Model for normeringer skal passe til pengene
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Finansloven er på plads, og som forventet fastlægger den de helt overordnede økonomiske rammer for minimumsnormeringer i de kommunale daginstitutioner. Regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale og Alternativet har afsat 500 millioner kroner i 2020 stigende til 1,6 mia i 2025, hvorefter den såkaldt 3/6-model skal være fuldt indfaset.
Men der udestår stadig et arbejde med at få lavet den konkrete model for minimumsnormeringer. Det skal ifølge parterne bag finansloven afklares i forhandlinger næste år.
Pengene glæder KL-formand Jacob Bundsgaard (S), men han løfter også en pegefinger for at minde parterne om, at den kommende aftale om modellen skal passe til de penge, der er afsat.
– Vi er glade for, at der kommer et løft af småbørnsområdet. Der er endnu ikke aftalt en model for, hvordan vi så gør det, og vi ser derfor frem til at drøfte netop det. Det er afgørende, at den model, man lægger sig fast på, også matcher de penge, der er afsat til området. Samtidig er det vigtigt at få forventningsafstemt, hvad vi kan få for de midler, der er afsat nu, siger Jacob Bundsgaard, der til daglig er borgmester i Aarhus Kommune.
##ContentBoxStart##254986##ContentBoxEnd##
Mens blandt andet SF har plæderet for at normeringerne skal opgøres på institutionsniveau, så mener KL's formand, at de bør opgøres på kommuneninveau. Det vil nemlig betyde, at en kommune kan prioritere hænderne til de institutioner, hvor der er mest brug for dem.
– Fra kommunernes side vil vi være optagede af, at normeringerne opgøres på kommuneniveau. Den fleksibilitet, det giver, er helt afgørende – ikke mindst for de børn, der har allermest brug for nærværende voksne, siger Jacob Bundsgaard.
Parterne skal desuden finde ud af, hvilken beregningsmetode de vil lægge til grund for normeringerne. SF har talt for en model, hvor ledere i daginstitutionerne ikke tæller med, mens den eksisterende beregningsmetode, som Danmarks Statistik bruger til at opgøre normeringerne, tæller lederne med.
Forhandlingerne om den konkrete model skal finde sted i Børne- og undervisningsministeriet næste år, så en lov kan behandles i Folketinget i det kommende folketingsår 2020/2021. jki@kl.dk