
Kommuner klar til at droppe retssag
tekst Rudi Holm
12 kommuner er klar til at stævne staten i sagen om en fejl i udligningssystemet, der over flere år har kostet en række kommuner et trecifret millionbeløb. Kommunerne er dog klar til at droppe retssagen, hvis staten forinden går ind og betaler en kompensation for tabene. Det oplyste flere af de borgmestre, der er initiativtagere til det mulige sagsanlæg. Det skete på en høring i dag på Christiansborg, hvor fejlene og ubalancerne i udligningssystemet blev drøftet af landspolitikere, kommunalpolitikere og eksperter.
– Vores behov er ikke en retssag mod staten. Vi vil gerne have en politisk løsning. En engangskompensation vil betyde, at de kommuner, der er kommet i problemer på grund af skævhederne i udligningen, kan holde sig flydende, indtil vi får en udligningsreform, understreger Jammerbugts borgmester, Mogens Gade (V).
Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) påpegede under høringen, at han ikke kan forklare sin befolkning, hvorfor kommunen konstant skal spare og skære ned, når kommunen rammes uforholdsmæssigt hårdt af et skævt og uigennemskueligt udligningssystem.
– Det er lige før de gule veste er ved at blive fundet frem derude, men jeg håber ikke, at vi når dertil, hvor der skal forhandles med en pistol for panden. Folkestyret i Danmark ville have gavn af den timeout, der ville være, hvis vi fik en kompensation, indtil man fik lavet en ny udligningsreform, siger Arne Boelt.
På Christiansborg blev de kommunale oprørere mødt med forståelse, om end de ikke fik de store løfter med hjem.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) afviste blankt at kompensere for bagudrettede fejl – også selv om han i fjor var med til at give de 27 kommuner, der gennem årene har fået for meget i udligning på grund af Danmarks Statistiks fejl i registreringen af udlændinges uddannelsesniveau, en to-årig kompensation på i alt 2,2 milliarder kroner.
– Vi har lavet en overgangsordning for dem for at få dem faset ind i en hårdere økonomisk virkelighed. Det er noget andet end at kompensere bagudrettet. Systemet vil være svært at administrere, hvis der løbende skal rettes bagud i kommunerne, hver gang en statistik ændrer sig, forklarer han.
Størst imødekommenhed mødte borgmestrene hos Socialdemokratiet og Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti nøjedes med at konstatere, at de gerne ser en ny udligningsreform "som kommunerne bør medvirke til", påpegede Susanne Eilersen (DF).
Socialdemokratiets kommunalordfører Magnus Heunicke lagde ikke skjul på, at hans parti er klar til at komme kommunerne til hjælp.
– Vi mener, der skal indkaldes til forhandlinger hos ministeren med henblik på at give de kommuner, der har haft tab på grund af fejl i systemet, en ekstrakompensation. Det skal være en engangskompensation. Og vi kan ikke vente på, at der først skal udarbejdes en ny udligningsreform, understregede han.ruh@kl.dk