
25 svenske kommuner vil forbyde tiggeri
tekst Sidsel Boye
25 svenske kommuner vil indføre forbud mod tiggeri. Det svarer de i en rundspørge, som den svenske avis, Dagens Samhälle, har foretaget.
Anledningen til rundspørgen er en sag, hvor kommunen Vellinge, som ligger i det sydvestlige Sverige, har fået den øverste svenske forvaltningsdomstols ord for, at det er i orden at forbyde tiggeri på udvalgte pladser i kommunen.
I rundspørgen blandt de 290 kommuner har 162 svaret, og af dem siger altså de 25 kommuner, at de vil følge Vellinges eksempel.
En af de 25 kommuner er Österåker, nord for Stockholm. Her siger kommunalbestyrelsesformanden Michaela Fletcher (M):
– Tiggeri er ikke et kæmpestort problem i Österåker. Vi har tiggeri på cirka fem steder, og der sidder en person på hvert sted. Men vi synes, at det her er en principsag. Tiggeri er ikke vejen ud af fattigdom.
Det er dog tvivlsomt om Michaela Fletcher kommer igennem med sit forbud, fordi hendes samarbejdsparter, Liberalerne, centerpartiet og Kristdemokraterne tidligere har sagt nej.
Moderaterne tæller 23 ud af de 25 kommunalbestyrelsesformænd, som svarer, at de vil indføre et forbud mod tiggeri. Men i Katrineholm, sydvest for Stockholm, er den socialdemokratiske kommunalbestyrelsesformand Göran Dahlström på linje. Han siger:
– I Sverige har vi afskaffet tiggeriet, og vi skal ikke genindføre det. Det er ikke værdigt, at mennesker skal tigge. Det bedste ville være, hvis de som tigger rejste hjem til Rumænien og Bulgarien, og man der tog ansvar for deres medborgere. Vi har brug for at sende et signal om, at de ikke skal eksportere deres fattige mennesker til Sverige.
I Danmark er tiggeri ulovligt efter straffelovens §197, hvis man "imod politiets advarsel gør sig skyldig i betleri".
Kravet om advarsel gælder ikke i gågader, ved stationer, i eller ved supermarkeder eller i offentlige transportmidler.
En advarsel fra politiet gælder i 5 år, og straffen er op til 6 måneders fængsel. sib@kl.dk