
Der mangler 15.000 SOSU’er om fem år
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Antallet af ældre over 80 år stiger voldsomt de kommende år. Der bliver omkring 100.000 flere i den dyre alder over de næste syv år. Kommunernes indsatser på ældre- og sundhedsområdet kommer under voldsomt pres. Og det emne fylder på Kommunal Økonomisk Forum i Aalborg i disse dage.
– De fleste kommuner har efterhånden svært ved at skaffe de medarbejdere, de skal bruge. Om fem år mangler der 15.000 medarbejdere i form af SOSU’er og sygeplejersker. Vi er på vej fra en alvorlig situation til en katastrofal situation, siger Michael Ziegler (K), formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune.
For at gøre ondt værre, så er store grupper af medarbejdere i kommunerne på vej på pension.
– Noget af det allervigtigste bliver at tale faget op, så vi kan rekruttere flere. Det er lykkedes at få en rekrutteringspulje på en halv milliard til SOSU’er og sygeplejersker, og det er godt. Men løn gør det ikke alene, siger Michael Ziegler.
Han påpegede i en af debatterne på førstedagen af KØF i Aalborg, at en af udfordringerne er, at så mange social- og sundhedsassistenter er på deltid.
– Det er en kulturændring, der skal til, hvis vi skal have SOSU’erne op i tid. De unge og nyuddannede skal tilbydes stillinger på fuld tid. Vi ved, at det er svært at få medarbejdere tilbage på fuld tid, når de først er gået ned i tid. Vi skal også arbejde på at fastholde seniorer i job, siger Michael Ziegler.
Han påpeger også, at man skal arbejde på at mindske sygefraværet. Et andet element, der skal sikre SOSU’er i fremtiden består i, at kommunerne skal samarbejde med SOSU-skolerne, så man mindsker frafaldet på uddannelserne. Frafaldet er i øjeblikket meget højt.
Mast i sind og skin
Forbundsformand i FOA, Mona Striib, anerkender udfordringen, men viger ikke tilbage fra at dreje kniven rundt i såret. Hun mener, kommunerne og Folketinget selv har et ansvar for den alvorlige situation.
– Det er en katastrofal situation. Der er jo helt givet nogle social- og sundhedsmedarbejdere, der er på deltid af egen fri vilje og ønske, blandt andet af familiemæssige hensyn. Men det handler også om, at der er så mange, der er mast i sind og skind, at man ikke orker at arbejde fuld tid, siger Mona Striib i debatten.
Hun mener, at dårlige arbejdsforhold betyder, at det er svært at rekruttere unge til jobbet som SOSU.
– Deltid handler også om, at man år efter år har sparet personalet ned i tid. Der er også eksempler på, at kommuner ansætter folk på ti timers kontrakter, otte timer og helt ned til nul timers kontrakter. Det vil sige, at man ikke garanterer, at der er arbejde, og det betyder, at man kan hyre folk på daglejerbasis lige som havnearbejdere. Det har været gift for faget. Det er fuldstændig ødelæggende i forhold til at gøre jobbet attraktivt for unge, der gerne vil have et job, de kan leve af, siger Mona Stiib.
Michael Ziegler erkender, at der i kommunerne kan være udfordringer med at skabe fuldtidsstillinger. Det kan både handle om besparelser, men også om at få vagtplaner til at gå op.
– Vi skal nogle gange spare. Og der tager man nogle gange timer fra alle frem for at fyre. I kommunerne kigger vi på os selv for at se, hvordan vi kan blive bedre. Men den her rekrutteringsudfordring er noget, vi skal løse i fællesskab kommunerne, Folketinget, organisationerne og uddannelserne imellem, siger Michael Ziegler.
Han peger på, at KL er kommet med 38 forslag, der peger på løsninger med hensyn til rekruttering på social- og sundhedsområdet.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) mener, det i høj grad handler om, at man skal tænke SOSU-uddannelsen anderledes.
– Noget af det her handler om kultur, noget handler om ledelse, og noget handler om at tænke faget om. Det er hele forudsætningen for at få unge til at vælge uddannelsen og sikre, at de gennemfører. Vi er nødt til at tage et opgør med, at alle unge skal i gymnasiet, fordi det er finere. Der skal flere ind på erhvervsuddannelsen, og det inkluderer også social- og sundhedsuddannelsen, siger Sophie Løhde (V). tkn@kl.dk