De ærlige vil arbejde i kommunen
tekst Tom Ekeroth
Hvis man er ærlig, er det et job i det offentlige, man går efter. Mens de uærlige vil til finanssektoren.Det er den opsigtsvækkende konklusion i et nyere dansk studie foretaget af fire forskere på Københavns Universitet og udgivet i et internationalt forskningstidsskrift.
– Vores konklusioner viser, at uærlige studerende i Danmark systematisk er mindre tilbøjelige til at vælge et job i den offentlige sektor, siger adjunkt Nikolaj Arpe Harmon, der sammen med lektor Asmus Leth Olsen, adjunkt Frederik Hjorth og ph.d. Sebastian Barfort har lavet studiet.
Det skriver dagbladet Information
Forskerne har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem et lands korruptionsniveau og hvor tilbøjelige, de ansatte er til at kaste sig ud i uærlig adfærd. Formålet er at forsøge at forklare, hvorfor der er så store forskelle i korruptionsniveauer på tværs af lande.
– Man kunne forestille sig, at hvis man har en offentlig sektor, som primært tiltrækker relativt uærlige mennesker, så vil man have et højere korruptionsniveau i den offentlige sektor, end en offentlig sektor, der tiltrækker primært ærlige mennesker, siger Nikolaj Arpe Harmon.
Blandt de mindst korrupte
Det stik modsatte ser man ifølge Information i en undersøgelse med fokus på Indien, der har omfattende korruptionsproblemer. Blandt andet graden af bestikkelse i den offentlige sektor har sikret landet en 81.-plads på Transparency Internationals korruptionsindeks for 2017, der måler opfattelsen af korruption i de enkelte lande.
Omvendt ligger Danmark forrest i feltet som et af verdens mindst korrupte lande. Og en af forklaringerne kan ifølge forskerne være, at det danske studie – modsat det indiske – viser, at vores offentlige sektor i høj grad tiltrækker de mindst uærlige studerende.
Testpersonerne i undersøgelsen er jura-, økonomi- og statskundskabsstuderende fra Københavns Universitet. Til at måle, om en studerende er tilbøjelig til at være uærlig, har forskerne brugt metoder fra adfærdsøkonomien, som kombinerer økonomi og psykologi til at forstå baggrunden for en persons økonomiske beslutninger. tek@kl.dk