
Offentligt ansatte sosu'er er mere stressede, men bliver formentlig ikke fyret, hvis de er langtidssygemeldte
tekst Sascha Reiffenstein Petersen
Kommunerne og regionerne har de seneste år arbejdet målrettet på at nedbringe sygefraværet. Men en ny undersøgelse viser, at de offentligt ansatte er mere syge end de privatansatte.
I 2017 var en offentligt ansat sosu-medarbejder i gennemsnit syg i 16,2 dage, mens privatansatte sosu'er havde 10,2 sygedage i gennemsnit. Forskellen er stadig betydelig, når man korrigerer for køn. Tallene kommer fra en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet. Det skriver Berlingske.
Det er især stress eller andre psykiske belastninger, der rammer de offentligt ansatte. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som måler det psykiske arbejdsmiljø, konstaterer, at de offentligt ansatte hjemmehjælpere oplever, at de ikke har tid nok til arbejdsopgaverne, at tempoet er højt, at der er svære tidsfrister og uventede opgaver. Det oplever de private hjemmehjælpere i langt mindre grad, viser undersøgelsen.
Derudover er der inden for de seneste år sket en udvikling i den offentlige ledelse, der bygger på kontrol, registreringer og skemaer, der skal udfyldes, hvilket ofte ligger langt fra vedkommendes primære arbejdsopgaver.
Noget af forklaringen på et højere sygefravær kan også findes i at det offentlige er mere rummelige, når det kommer til ansættelse. I de senere år er det lykkedes at få mange på kanten af arbejdsmarkedet optaget på eksempelvis sosuuddannelserne, og det kan også være med til at øge sygefraværet.
Jens Nielsen, som er forbundssekretær i FOA har en forklaring på, hvorfor privatansatte sosu'er er mindre syge.
– Privatansatte sosu'er kommer typisk i borgerens private hjem, mens mange sosu'er i regionen arbejder på hospitalerne, hvor der er større risiko for at blive smittet med sygdomme, siger Jens Nielsen, til Avisen.dk.
Kommunaldirektør i Frederikshavn Kommune Mikael Jentsch er en af skribenterne i et debatindlæg på Avisen.dk, og han har også en forklaring på, at der i Frederikshavn Kommune er et højere sygefravær end hos de privatansatte. I debatindlægget forklares det, at kommunen har et hovedprincip om, at langtidssyge skal fastholdes, hvis der er udsigt til, at de kan komme tilbage.
"Hvor andre virksomheder måske afskediger ansatte ved længevarende sygdom, fastholder vi dem," står der.
Synlig ledelse er også en af forklaringerne på et bedre arbejdsmiljø hos de private. Det mener, Jakob Scharff, som er branchedirektør i Dansk Industri.
– Vores indtryk er, at de private arbejdsgivere i branchen har stor fokus på at involvere medarbejderne, når der for eksempel skal laves vagtplaner, siger Jakob Scharff til Avisen.dk. sarp@kl.dk