
Udligningssystem med kun fem kriterier
tekst Tom Ekeroth
– Vi vil ud af grøften og nu har det varet i tre år, sagde Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) med henvisning til 1. Verdenskrigs skyttegrave, da han i KL's telt lancerede et forslag til et nyt udligningssystem uden tabere.
Med sig havde han Lise Lyck, lektor på CBS, og en af dem der i Danmark ved mest om udligning. Det nuværende system havde hun ikke meget til overs for. "Finansieringsrapporten er noget makværk", som hun sagde. Og hendes ord faldt bestemt heller ikke på stengrund, da hun sagde "kommunerne får for lidt" med henvisning til, at kommunerne efter kommunalreformen har fået flere og flere opgaver, uden at pengene er fulgt med.
Ole Bjørstorps fem kriterier er:
- 20-65-årige uden for beskæftigelse.
- Familier i bolig med lavt rådighedsbeløb.
- Antal indvandrere og efterkommere.
Og så to nye:
- Befolkningstæthed – kriteriet afspejler strukturelle forskelle med befolkningstæthed som variabel. Det er billigere at levere den samme service i en kommune med høj befolkningstæthed end i en kommune med lav befolkningstæthed.
- Borgere over gennemsnitlig levetid i kommunen – kriteriet afspejler forskelle i sundhedsudgifter med levetid som variabel. Der er en sammenhæng mellem de sidste tre leveår og omkring en femtedel af udgifterne i de nære sundhedstilbud, det somatiske sygehusvæsen og ældreplejen.
Ole Bjørstorp mener også, at samtlige indtægtskilder skal med i udligningen, det gælder for eksempeel selskabsskat og dækningsafgift.
Forslaget vil reducere antallet af kriterier fra 14, og det var en øvelse, som Lise Lyck var helt enig i. Som det er nu, betyder systemet, at rige kommuner ingen tilskyndelse har til vækst og udligning, fordi det kan komme til at koste dem penge.
– Det må være slut med at sende penge til kommuner, der har en milliard i kassen, sagde Ole Bjørstorp. tek@kl.dk