
Albertslund lukker pædofili-ramt institution
tekst Tom Ekeroth
Utryghed blandt børnene, rekordhøjt sygefravær, belastet økonomi og hyppig udskiftning af ledere.
Det står skidt till i Børnehaven Rosenly, der i 2017 blev ramt af Danmarks største pædofilisag, hvor pædagogmedhjælperen Per Pedersen blev anholdt og sigtet for seksuelle overgreb. Han blev siden dømt i landsretten for overgreb mod 23 børnehavebørn og fem spejderbørn i en periode på 20 år. Børnene i dag er utrygge, sygefraværet er højt og der er skiftet ledere flere gange.
Pædofilisagen blev afdækket i DR-dokumentaren "De Skjulte Overgreb", og Albertslund Kommune vil nu lukke institutionen. Det skriver dr.dk.
Allerede i begyndelsen af maj måned skrev kommunen til forældre i institutionen om den forventede lukning, og nu har sagen efter en høringsperiode været behandlet på et møde i kommunens Økonomiudvalg. I et referat fra det møde forklarer udvalget, hvorfor de mener, at børnehaven skal lukkes:
– Der er for lidt nærvær, for meget konflikt og for stor utryghed blandt børnegruppen. Herudover er der et meget højt sygefravær blandt personalet. Det nuværende pædagogiske miljø for børnene i Rosenly vurderes ikke at støtte børns udvikling, læring og trivsel tilstrækkeligt, lyder det.
Ansatte få skylden
De ansattes fagforeninger BUPL og FOA mener, at kommunen fralægger sig ansvaret for en børnehave, der ikke fungerer, ved at give de ansatte skylden.
– Kommunen burde kigge på egen indsats først i stedet for at bebrejde medarbejderne. Mine medlemmer føler sig udstillet og savner i den grad, at kommunen også tager ansvar for det, der er sket, siger Mia Bendtsen, faglig lokalsekretær i FOA.
Hun mener, at der har været en al for ustabil ledelse.
– Der gik over et år, fra overgrebssagen rullede, til der blev ansat en fast leder. Vi ved allesammen, hvor vigtigt det er for udviklingen af det pædagogiske arbejde og børnenes trivsel, at der er en dygtig ledelse, der kan stå som et fast fyrtårn i en kompliceret situation. Det opnår man altså ikke ved at indsætte forskellige konstituerede ledere, siger Mia Bendtsen til DR.
Mens antallet af sygefraværsdage for pædagoger i gennemsnit er 1,1 dag om måneden, var den i Rosenly 1,7 dage om året i 2018, og alene i første kvartal 2019 havde de ansatte i gennemsnit 3,3 sygedage om måneden.
Borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen (S) erkender, at det har været svært at få Rosenly på rette spor:
– Vi var godt klar over, at vi stod over for en stor opgave for to år siden. Derfor ansatte vi også en leder, der havde turn around-erfaring med institutioner. Vi må konstatere, at det er desværre ikke lykkedes, siger han til DR.
Han kan godt forstå, at BUPL og FOA forsvarer medarbejderne:
– Det er det, de er sat i verden for. Men der findes ikke nogen fribillet, når man er ansat i Albertslund Kommune, så er man en del af et forpligtende arbejdsfællesskab. Og vi har entydige vurderinger af, at det pædagogiske arbejde ikke er tilfredsstillende.
– Min vurdering er, at det er den samlede pædagogiske kultur, der er udslagsgivende her. Jeg er overbevist om, at når den enkelte medarbejder kommer et andet sted hen, så kan den medarbejder folde sit potentiale ud og være en positiv del af en ny institution, siger Steen Christiansen til DR. tek@kl.dk
Fakta
Børnehaven Rosenly har haft fire forskellige ledere, siden Per Pedersen i marts 2017 blev anholdt og sigtet for seksuelle overgreb mod børn.
I foråret 2018 blev Per Pedersen idømt forvaring i landsretten og kendt skyldig i overgreb mod mindst 28 børn i en periode på 20 år. Den dømte erkendte overgrebene i retten.