
Vikingeborge skal være verdensarv
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Danmarks fem ringborge skal i fremtiden være en del af UNESCO´s verdensarv. En fælles ansøgning fra de fem kommuner, hvor ringborgene er placeret, bliver en del af et nyt samarbejde, der skal sætte dansk historie på verdenskortet.
I fremtiden skal turister på besøg i det danske land kunne besøge verdensarv i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Et samarbejde mellem borgmestrene i de fem kommuner, hvor der befinder sig en ringborg, skydes nu i gang. Målet er at få Danmarks fem ringborge på listen over UNESCO´s verdensarv, hvilket i stor stil vil markedsføre dansk historie i udlandet, og trække flere turister til landet.
Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken ved Odense, Trelleborg ved Slagelse og Borgring i Køge er de fem kendte ringborge, der skriver sig ind i dansk historie. Borgene har alle været imponerende, symmetriske og monumentale bygningsværker hver for sig. Men det helt særlige ved dem er, at de er bygget som et samlet projekt – et netværk af borge – på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland bygget på foranledning af Harald Blåtand.
Enestående fæstningsværker
Nu bygger fem danske kommuner videre på den historie, som blev startet af Kong Harald Blåtand i 970´erne og frem. Hvad formålet helt præcist har været med netværket af borge på tværs af Danmark, er stadig noget, som diskuteres blandt arkæologer. De kan være bygget som samlingsborge for vikinger eller som en anden type fæstningsværk på baggrund af den politiske situation i landet dengang. Agendaen i dag er dog lidt mere fredelig, nemlig at organisere sig i et fællesskab om at kunne placere de historiske værker på listen over verdensarv. De fem ringborge har nemlig ikke kun en enestående værdi for menneskeheden og for historien, de skaber også værdi lokalt og for turismen.
– Det er ganske enkelt fantastisk at se, hvordan man i Harald Blåtands tid på tværs af Danmark har placeret disse ringborge. Vi fem kommuner, der har en ringborg inden for kommunegrænsen, har et helt særligt fællesskab, som vi nu cementerer i form af samarbejde om at få borgene på UNESCO´s verdensarvsliste. Her mener jeg, at de hører til, og det kommer vi til at arbejde intenst for de kommende år, siger borgmester i Køge Kommune, Marie Stærke (S).
Det bliver Køge Kommune, der de næste to år står for at koordinere indsatsen for at beskrive det materiale, der skal til, for at sende en overbevisende ansøgning til UNESCO. De fem kommuners museer indgår her i et samarbejde om det faglige materiale, der skal udarbejdes i den forbindelse, på tværs af kommunerne.
Museumsdirektør Lars Christian Nørbach er formand for den arbejdsgruppe, der samler materialet til ansøgningen om optagelse af vikingeborgene på UNESCOs Verdensarvsliste er begejstret for den kommunale opbakning til projektet.
– Jeg ser frem til samarbejdet mellem museer og kommuner om det fælles projekt. I første omgang gælder det selve nomineringen, men lige så væsentligt er det, at vi også efterfølgende arbejder for at formidle de fantastiske vikingeborge. Samlet set udgør de en helt unik platform for at promovere vikingetiden overfor såvel borgere som turister på landsplan, siger Lars Christian Nørbach.
Mystik om ringborge
De fem danske ringborge har ført til mange hovedbrud og flere forskellige teorier blandt historikerne. Ringborgene har kun eksisteret i en ganske kort del af vikingetiden, og er bygget under Harald Blåtand i 970'erne og frem.
Borgene blev placeret på så karakteristiske steder i landskabet, at man i 2014 kunne bruge placeringen af de kendte borge til finde frem til Borgring i Køge, der er den senest lokaliserede af de danske ringborge. De to, der er mest præcist dateret – Fyrkat og Trelleborg – ser ud til at være opført mellem cirka 974 og 981, og fund fra de øvrige borge peger på en lignende datering.
Borgene er bygget under Kong Harald Blåtand, der regerede Danmark i årene 958-987. Bygningen af ringborgene gjorde det muligt for Harald Blåtand at befæste og demonstrere sin kongemagt i hele sit rige på en måde, som ingen konge i Danmark havde gjort før ham. Borgene har givetvis også givet ham et stærkere greb om magten i de enkelte landsdele. tkn@kl.dk
De fem ringborge
Aggersborg ved Løgstør: Aggersborg er beliggende ca. 2 km nord for Løgstør, på Limfjordens nordlige bred, og er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge fra vikingetiden. Opført omkring 970'erne på ruinerne af en ældre bebyggelse.
Fyrkat ved Hobro: Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand ligesom de fire andre ringborge. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse.
Nonnebakken ved Odense: Centralt i Odense ligger Nonnebakken, der i vikingetiden rummede en kæmpemæssig ringborg med en ydre diameter på 180 m. Anlægget, blev opført under kong Harald Blåtand omkring 980. Nonnebakken har navn efter et nonnekloster, der i 1100-tallet lå på vikingehøjen.
Trelleborg ved Slagelse: Trelleborg ligger 6 km vest for Slagelse og blev bygget omkring år 980. Vikingeborgen Trelleborg blev bygget af Kong Harald Blåtand i hans kamp mod den tyske kejser. I dag kan man stadig gå på den mægtige ringborgs volde, se den dybe voldgrav, gravpladsen og markeringerne af borgens 31 langhuse.
Borgring i Køge: Borgringen ligger på en mark i landsbyen Lellinge, tæt på Køge. Borgringen i Køge, også kaldet Vikingeborgen, er den ringborg der senest blev opdaget ud af i de i alt fem ringborge. Borgringen i Køge blev opdaget i 2014, hvor arkæologerne kunne se en perfekt cirkel på over 100 meter i diameter træde ud af landskabet.