
Stigende sygefravær i kommunerne
tekst Rudi Holm
Efter flere års fald i sygefraværet blandt ansatte i kommunerne steg det en smule i 2018. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Landsgennemsnittet for sygefravær lå på 12 dage i fjor mod 11,6 i 2017.
Kvinder er lidt mere syge end mænd, og ikke mindst på sosu-området er fraværet højt med 16,1 dagsværk i 2018 mod 15,4 dagsværk i 2017.
Fagforbundet FOA, som har mange af sosu-medarbejderne som medlemmer, kalder de nye tal for bedrøvelige.
– For vi ved, at det kan løses ved at give medarbejderne mere indflydelse på deres arbejde. Det handler både om tilrettelæggelsen af det og indholdet, siger FOA's næstformand, Torben Hollmann til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Han vurderer, at en del sygemeldinger skyldes frustration.
– Alt for mange medarbejdere føler ikke, at de får lov at bruge deres faglige kompetencer. Derfor går de hjem fra arbejde med en oplevelse af ikke at have gjort det godt nok. Det bliver man altså syg af, siger han.
I KL ærgrer det borgmester Michael Ziegler (K), at tallene går den forkerte vej.
– Det er et nøk den forkerte vej, men det er vigtigt at holde helikopterperspektivet, for det viser, at det i en årrække er lykkedes at nedbringe sygefraværet – siden 2007 med 15 procent – og vi skal videre ad den vej. Vi skal fortsat have et stærkt fokus, for færre syge er et vigtigt bidrag til at skaffe arbejdskraft og undgå arbejdskraftmangel, siger han til avisen. ruh@kl.dk