
København baner vej for yderligere 140 almene boliger hvert år
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Københavns Kommune strammer reglerne for, hvornår kommunen kan kræve, at private byggerier i kommunen også skal inkludere almene boliger. Det har et flertal i økonomiudvalget vedtaget, og i dag torsdag skal ændringer behandles i Borgerrepræsentationen, hvor det forventes vedtaget.
De nye regler betyder, at kommunen kan stille krav om at 25 procent af boligerne i nybyggeri skal være almene, hvis det samlede boligareal i byggeriet overstiger 3.200 kvadratmeter bolig eller hvad der svarer til omtrent 40 boliger. Tidligere har kravet først været gældende, hvis et boligprojekt omfattede mere end 8.000 kvadratmeter eller omtrent 95 boliger.
Ændringen skal sikre, at Københavns ikke bliver en VIP-by, siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.
– Det er helt centralt for mig, at København også i fremtiden er en blandet by og ikke udvikler sig til en VIP-by som London eller Paris. Derfor skal almene boliger også tænkes ind i mindre boligprojekter, så vi får endnu mere blandede boligområder, hvor sygeplejersken og skolelæreren kan bo side om side med direktøren eller advokaten, siger Frank Jensen.
Politikerne på Københavns Rådhus har også filet lidt på nogle andre regler vedrørende muligheden for at stille krav om alment boligbyggeri.
I øjeblikket bliver kravet om 25 procent almene boliger kun stillet automatisk, hvis der er under 20 procent almene boliger i det område, som nybyggeriet skal ligge i. Det bliver nu ændret, så der automatisk stilles krav om almene boliger, hvis andelen i området er under 30 procent.
Siden Københavns Kommune fik mulighed for at stille krav om at private bygherrer også opfører almene boliger, har det medført omkring 2.300 ekstra almene boliger. Med de nye regler forventer Københavns Kommune, at de vil stille krav om yderligere 140 almene om året.
Den vikarierende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) jubler også over udsigten til flere almene boliger i København.
– Mens privat boligbyggeri presser prisen i vejret og dermed udelukker mange fra at få tag over hovedet i København, tilbyder almene boligorganisationer hjem, der er til at betale. De boliger skal vi have flere af, og derfor er det godt, at vi kommer til at stille 25-procent-kravet i langt flere lokalplaner, siger Karina Vestergård Madsen. jki@kl.dk