Postnummer afgør, om ældre nedslidte får hjælp
tekst Signe Rosa Skelbæk
Ved efterlønnens udfasning skulle seniorførtidspensionen fungere som erstatning til de ældre borgere, der havde behov for at trække sig fra arbejdsmarkedet lidt før tid.
Sådan fungerer det bare ikke i praksis, for kun en lille andel borgere har fået gavn af pensionsordningen.
Kun omkring 1.500 borgere har fra 2014 til 2018 fået tildelt seniorførtidspension. Det er langt fra de 8.900, som Finansministeriet vurderede ville få tildelt pensionen, skriver DR.dk
Det markant lavere antal skyldes dog ikke, at folk får afslag på deres ansøgninger. Siden 2014 er der kun givet 156 afslag. Det svarer til, at cirka 9 ud af 10 ansøgere får tildelt seniorførtidspensionen.
I stedet kunne det tyde på, at for få borgere kender til ordningen og ved, at de har mulighed for at søge om pensionen.
– Derfor er vi nødt til at alliere os med samarbejdspartnere i a-kasser og fagforeninger og hos praktiserende læger for at få udbredt kendskabet til seniorførtidspensionen, siger uddannelses- og arbejdsmarkedschef Lone Lollesgaard fra Vesthimmerland Kommune til DR.
Vesthimmerland er blandt de 10 kommuner, der har tildelt færre end 3 seniorførtidspensioner.
På listen er desuden Læsø, Struer, Lemvig, Odder, Fanø, Samsø, Rødovre, Egedal og Allerød Kommune.
Sådan får man seniorførtidspension
Ældre nedslidte borgere har siden 1. januar 2014 kunnet få seniorførtidspension.
Kriterierne er, at man har haft fuldtidsarbejde i mindst 20-25 år, at man har en aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet og maksimalt fem år til folkepensionsalderen. Derudover skal man have fuldt nedsat arbejdsevne, så man ikke kan forsørge sig selv ved almindeligt arbejde eller ved et fleksjob.
Kommunen skal træffe afgørelse om en seniorførtidspension senest et halvt år efter ansøgningen er modtaget.
Ordningen følger den almindelige førtidspension, men man skal dog ikke i arbejdsprøvning for at få seniorførtidspension. Og ordningen er ikke som efterløn betinget af, at man har betalt til den eller er medlem af en a-kasse.
Seniorførtidspensionen giver en indtægt på mellem cirka 16.000 og 18.800 kroner om måneden før skat.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet.