
KL-topmøde støtter Helsingørs budgetforslag
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Kommunerne har brug for budgetsikkerhed, flere penge og mere fleksibilitet. Det er hovedessensen af et forslag, som Helsingør Kommune havde sat til afstemning på KL’s Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg.
Helsingørs 1. viceborgmester, Henrik Møller (S), motiverede forslaget.
– Forslaget kan synes lidt som at sparke en åben dør ind. Men vi synes, det er vigtigt fra kommunernes side at pege på, hvilke justeringer og ændringer, der vil være gode i forhold til at lave bedre budgetter i kommunerne, sagde Henrik Møller på talerstolen i Aalborg og fortsatte:
– Med de snærende bånd, som budgetloven lægger nu, har vi svært ved at imødekomme den demografiske udvikling, så vi sikrer, at vi kan finansiere den velfærd, som vi ønsker at give borgerne, lød det fra Henrik Møller.
KL's formand Jacob Bundsgaard (S) svarede som første taler på forslaget.
– Jeg vil bare kvittere for forslaget, der er kommet. Det flugter fuldstændig med den linje, vi arbejder efter i bestyrelsen. Det kan ikke gentages nok, at man får kigget på budgetloven og sanktioner. At vi på den lange bane får en aftale med Folketinget om, hvordan vi kan følge med den demografiske udvikling i kommunerne, lød det fra Jacob Bundsgaard, der på vegne af bestyrelsen støttede forslaget.
Jeppe Lindberg (LA) fra Køge Kommune var på talerstolen for at tale imod forslaget.
– Vi har som polikere et ansvar for, at økonomien går op både lokalt og nationalt. Efter budgetlovens indførelse har vi fået stabilitet. Liberal Alliances gruppe kan ikke anbefale forslaget. Lad os i stedet tage slagsmålet ude lokalt. Det er kommunalt selvstyre. Her kan vi prioritere, hvordan pengene skal bruges, og rækker pengene ikke, kan vi prioritere anderledes, lød det fra Jeppe Lindberg, der på vegne af Liberal Alliances gruppe ikke bakkede op om forslaget.
Efter en ganske kort debat, spurgte dirigent Birgit S. Hansen (S), om der var nogen, der ønskede afstemning. Det gjorde ingen, og derfor kunne dirigenten konkludere, at forslaget blev vedtaget.
Mere budgetfleks
Forslaget gik i al sin enkelthed ud på, at delegeretmødet skal opfordre regeringen til at gennemføre en række lempelser af budgetloven. Ifølge forslagsstillerne, som er et flertal i Helsingørs kommunalbestyrelse, skal lempelserne styrke kommunernes muligheder for at levere service til borgerne.
– (Det, red.) vil styrke kommunernes mulighed for langsigtet planlægning af drifts- og anlægsopgaver med henblik på at sikre den bedst mulige service for borgerne, lyder det i forslaget.
Finansministeren står foran en evaluering af budgetloven, og den lejlighed skal ifølge forslagsstillerne bruges til følgende lempelser:
Driftsrammen – altså den mængde penge, som kommunerne må bruge hvert år – skal følge den demografiske udvikling. Det vil sige, at kommer der flere ældre, fattige, eller unge borgere, så skal kommunernes budgetter kunne følge med den udvikling.
Desuden vil forslagsstillerne have indført flerårige budgetrammer, som giver bedre mulighed for langtidsplanlægning.
Det skal også være muligt at foretage investeringer, som ikke tæller med i servicerammen, hvis investeringerne skaber besparelser på områder, som ikke tæller med i servicerammen. Det kan for eksempel være besparelser på beskæftigelsesområdet, hedder det i forslaget.
Derudover skal anlægsinvesteringer ikke tælle med i anlægsrammen, hvis det er for at opnå energibesparelser eller andre klimaforbedrende effekter.
Og endelig vil forslagsstillerne fra Helsingør have ændret sanktionssystemet, så kommunerne ikke, som i de foregående år, bruger færre penge end tilladt på servicerammen.
Da lokalpolitikerne i Helsingør besluttede at stille forslaget, var det fra mindretallets side med bekymringer om, at Helsingør ville fremstå ”ualmindeligt dumme”. Bekymringen gik på, at de foreslåede lempelser af budgetloven allerede er noget, som KL arbejder på. Den bekymring blev umiddelbart gjort til skamme.
Kommunalpolitisk Topmøde 2019 fortsætter i morgen fredag i Aalborg Kongres og Kulturcenter. jki@kl.dk