
Punktet om åbenhed blev lukket, men ikke uden sværdslag
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Esbjergs byråd havde til KL's delegeretmøde i Aalborg stillet forslag om at få åbnet KL's dagsordner, så kommunalpolitikere bedre kunne følge med i interesseorganisations arbejde.
– Vi har arbejdet med åbenhed i Esbjerg, og den samme transparens vil vi også gerne have i KL's dagsordner, forklarede Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på byrådets vegne.
Esbjerg valgte dog at trække forslaget på baggrund af et ændringsforslag fra KL.
##ContentBoxStart##250816##ContentBoxEnd##
KL's formand Jacob Bundsgaard forklarede, at åbenhed er en væsentlig dagsorden for KL og noget bestyrelsen arbejder på, men at der er gode grunde til at holde kortene tæt ind til kroppen.
– Der er forskel på kommunalbestyrelse og KL. Det ene er en privat interesseorganisation og det andet er en myndighed. Vi har ofte en modpart, der vil noget andet end det, vi vil. Det gælder, når vi forhandler med regeringen, faglige organisationer og så videre. Vi vil helst ikke spille os selv kort af hænde ved at åbne dagsordnerne, forklarede Jacob Bundsgaard og fortsatte:
– Men det er et sindssygt vigtig emne, som vi gerne vil bakke op om, så jeg synes, vi skal tage debatten.
En hemmelig loge
Og en passioneret debat fik han.
Blandt andet gik den radikale Jeppe Trolle fra Roskilde Kommune på talerstolen.
– KL's formand har sagt, at Folketinget kan lære noget af den måde, vi arbejder på ude byrådene, når det handler om samarbejde om løsninger. Det er jeg enig i, men der er også andre, der kunne lære noget, og det er nogen, der hedder KL. Jeg troede, KL var en demokratisk interesseorganisation, der repræsenterede mig som menig byrådspolitikker. Vi sidder også i et økonomiudvalg, og vi har også forhandlinger med staten, og vi diskuterer aftaler med lærerne. Vi kan godt finde ud af at have åbne og lukkede punkter på dagsordenen. Vi offentliggør heller ikke forhandlingstaktik. Men det her er så tåkrummende, at man skulle tro, det kom fra en bankbestyrelse. Det er mystisk, at jeg som byrådsmedlem skal søge om aktindsigt, for at få at vide, hvad vores udvalg (KL-udvalg, red.) siger i deres høringssvar til staten, sagde Jeppe Trolle og opfordrede til, at forslaget blev opretholdt.
##ContentBoxStart##250817##ContentBoxEnd##
Jesper Kiel (EL) fra Svendborg kommunalbestyrelse og tidligere KL-bestyrelsesmedlem protesterede også.
– Det her udvikler sig til noget, der er lidt grimt, hvis vi ikke engang kan tage en afstemning om åbenhed. Det her er et rigtigt godt forslag, som jeg synes skal til afstemning, hvis KL ikke skal fremstå som en lukket loge. Repræsentantskabet kan ikke engang få en dagsorden. Kan vi ikke få lidt mere inddragelse? sagde Jesper Kiel fra talerstolen.
Lasse P.N. Olsen, også fra Enhedslisten og medlem kommunalbestyrelsen i Aalborg, tog også ordet.
– Der er diskussioner og drøftelser i KL, der er meget relevante for os politikere i hele landet, som vi ikke har adgang til. Det synes jeg er meget ærgerligt. Jeg blev glad for Esbjergs forslag, og jeg synes vi skal have mulighed for at stemme om det. Ellers er det som om, vi står og ser på et betonstalinistisk monster, mente Lasse P.N. Olsen.
Det var i høj grad Enhedslisten og De Radikales sag.
Karen Melchior (R) fra borgerrepræsentationen i København gik også på talerstolen og argumenterede for, at der findes teknologiske løsninger, som kommunerne bruger i dag, og som KL med fordel kan bruge til at skabe større åbenhed.
Men det kom hverken til en afstemning om Esbjergs forslag eller KL's ændringsforslag. Ordstyrerne konkluderede, at eftersom Esbjerg byråd trak deres forslag, så faldt ændringsforslaget bort, og det var ikke muligt at fremsætte forslaget på dagen, som Jesper Kiel forsøgte.
Den afgørelse blev mødt med højlydte protester fra de engagerede debattører. tkn@kl.dk