
Lovændring spænder ben for ghettoindsats
tekst Rudi Holm
En ændring af dagtilbudsloven, som Folketinget vedtog i december i fjor, virker ikke efter hensigten. Det mener Roskilde Kommune, som har besluttet at søge dispensation for lovreglen hos Børne- og Socialministeriet.
Lovændringen kom i kølvandet på regeringens ghettoplan, der blandt andet har som mål, at der maksimalt må optages 30 procent børn fra udsatte boligområder i institutioner i disse områder. For at få en mere blandet sammensætning i institutionerne skal forældre fra ikke-udsatte boligområder tilbydes en plads i et udsat boligområde, men skal samtidig også have tilbudt en alternativ plads uden for det udsatte boligområde. Men det er denne regel, der spænder ben for indsatsen, mener skole- og børneudvalget i Roskilde Kommune.
– Vi har et stort fokus på, hvordan vi kan gøre daginstitutioner i udsatte boligområder attraktive for forældre uden for området. Den del af lovændringen, der handler om, at forældre uden for området skal have et alternativt tilbud, vil virke imod vores ønske om at få mere bredt sammensatte børnegrupper. Derfor søger vi dispensation, siger formanden for skole- og børneudvalget i Roskilde, Jette Henning (S).
– Så det, I frygter, er, at forældre udefra vil fravælge den daginstitution, der ligger i det socialt udsatte område?
– Ja, det er det, der er problemet. Når vi nu prøver med indsatser på mange forskellige planer, så synes vi det er ærgerligt, at vi bremses i opgaven med denne regel. Og når nu der er en mulighed i loven for at søge dispensation, så søger vi den, fordi den modvirker alle de indsatser, vi prøver at gennemføre.
– Har I konkrete eksempler på, at forældre fravælger institutionen i det udsatte boligområde?
– Det kan jeg ikke præcis sige. Men vi frygter, at hvis vi skal anvise en alternativ plads, så vælger forældrene den alternative plads.
– Men hvis I fjerner forældrenes muligheder for at få en alternativ daginstitutionsplads, så er I vel ude i noget, der har med tvang at gøre over for disse forældre?
– Forældrene kan stadig skrive deres børn op i andre daginstitutioner, men som kommune skal vi opfylde en pasningsgaranti, hvor man skal tilbyde en plads indenfor et vist tidsrum. Hvis vi får en dispensation, vil vi overholde vores pasningsgaranti ved at tilbyde en plads i institutionen i det socialt udsatte område. Der behøver vi så ikke finde en alternativ plads. Men forældrene kan stadig være skrevet op et andet sted. Når der så bliver en plads ledig dér, kan de få en plads i dén institution. Men for os er det et signal om, at vi modarbejdes af loven i vores bestræbelser på målrettet at få løsnet op for nogle problemstillinger omkring et udsat boligområde i Roskilde.
– Hvad sker der, hvis I ikke får en dispensation?
– Så vil vi arbejde ufortrødent videre med den indsats, vi i forvejen gør med at skabe en kommune i bedre social balance. For det er den helt overordnede målsætning. ruh@kl.dk