
Efter dødsfald og påbud: Odense gennemgår patienters sikkerhed på institutioner
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Et nyt sundhedsfagligt læringsteam skal sikre, at sikkerheden for patienter på Odense Kommunes botilbud og plejecentre er i orden. Det sker efter en beboer på Botilbuddet Fangelvej døde i maj i år. Efter dødsfaldet kom Styrelsen for Patientsikkerhed på tilsynsbesøg og konstaterede, at der er større problemer på botilbuddet, som har betydning for patientsikkerheden. Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
##ContentBoxStart##254381##ContentBoxEnd##
I Odense Kommune anerkender direktøren i ældre- og handicapforvaltningen, Gitte Østergaard, at problemerne er alvorlige.
– Det nye tilsyn viser med al tydelighed, at der er nogle generelle ting på Fangelvej, som ikke har fungeret. Tilsynet bekræfter, at ledelsen ikke har implementeret de retningslinjer og systemer, vi har på området, hvilket er stærkt utilfredsstillende. De sidste mange år har vi ikke fået et eneste påbud på nogen af vores institutioner, så det her kalder selvfølgelig på en ekstraordinær reaktion, siger Gitte Østergaard.
Og reaktionen er altså at oprette en ny enhed, som skal rundt på kommunens botilbud og plejecentre og gennnemgå den sundhedsfaglige indsats.
– Vi har valgt at oprette en enhed, som skal gennemgå, hjælpe og støtte vores institutioner med det sundhedsfaglige arbejde. De skal i første omgang rundt på alle vores bosteder og herefter besøger de alle vores plejecentre. Der må aldrig være tvivl om patientsikkerheden på vores institutioner, siger Gitte Østergaard.
Det sundhedsfaglige team skal rundt på alle botilbud i kommunen i løbet af 2019 og siden videre på samtlige plejecentre. Teamet har allerede været på besøg på Fangelvej to gange og vil fortsat besøge botilbuddet jævnligt.
Dødsfaldet på botilbuddet skete den 20. maj 2019. Her døde en 50-årig kvindelig beboer efter i flere dage at have reageret på lægemidlet Leponex. Kvinden havde kvalme og kastede op i nogle dage op til dødsfaldet. Personalet på botilbuddet registrerede hendes symptomer, men reagerede ikke på dem.
Fire medarbejder blev fyret som følge af dødsfaldet, og otte medarbejdere fik skriftlige advarsler. Samtidig frikendte ældre- og handicapchefen i Odense kommunens retningslinjer for personalets håndtering af lægemidlet. Siden viste det sig ifølge TV2 Fyn, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke mente, at kommunens retningslinjer for lægemidlet var fyldestgørende. jki@kl.dk