
Jobcentret må ikke blive en pølsefabrik
tekst Sidsel Boye
– Vi skal selvfølgelig sætte ind, når det gælder Dovne Robert og indvandrerkvinder, der har været uden for arbejdsmarkedet i 20 år. Men rent faktisk vil otte ud af ti ledige gerne i arbejde, og det gør stort indtryk på mig, og der skal vi sætte alle sejl til.
Sådan var budskabet, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for første gang mødte den samlede kommunale beskæftrigelsesverden ved kommunernes årlige JobCamp i Aalborg.
Han opfordrer kommunerne til en fælles forbedret indsats for de ledige, og i den sammenhæng har han brug for jobcentrenes faglighed og tætte kendskab til og erfaring med borgerne.
– Vi kan blive bedre hver især. Nogle borgere oplever mistro og føler sig svigtet af systemet, og der vil altid være mange sider af samme sag, men når man hører de samme historier igen og igen, skal alarmklokkerne ringe hos os alle. Det er et signal om, at vi skal gøre det bedre, og vi politikere har gennem tiden fået skabt et beskæftigelsessystem, der bygger for meget på mistillid og for lidt på at udvikle mennesker, siger ministeren.
Han mener, at der indimellem dukker sager op, der smager for meget af, at det er måltal og ikke borgernes behov, der bestemmer den kommunale beskæftigelsesindsats.
– Det er gift for tilliden til systemet og for alt det, der gør den danske samfundsmodel til den stærkeste i den vestlige verden. Så der må ikke gå pølsefabrik i den. Vi skal hele tiden minde hinanden om, at det handler om mennesker, sagde siger Peter Hummelgaard.
Ministeren ser en speciel udfordring i at en række ufaglærte ledige kan blive overhalet af udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke de får den nødvendige opkvalificering.
På Jobcamp i Aalborg var en af gæsterne overvismand Michael Svarer, som sidst gæstede Jobcamp i 2014. Der forudsagde han, at arbejdsstyrken ville vokse med 200.000. Den forudsigelse er gået i opfyldelse, og arbejdsstyrken har aldrig været større. Men der er brug for mindst 60.000 flere.
– Sidst jeg var på jobcamp, hed beskæftigelsesministeren Mette Frederiksen. Hvis jeg om nogle år bliver inviteret herop igen, kan det være, at statsministeren til den tid hedder Peter Hummelgaard, sagde en veloplagt overvismand. sib@kl.dk