
Esbjerg kobler humor og digitalisering
tekst Sidsel Boye
Hånden på hjertet. Er du Signe Selvkørende? Eller er du Torben Tøvende, når det gælder om at se meningen med nye digitale systemer i dit arbejde?
De to fiktive personer, Signe og Torben, er sammen med Anna Afventende og Victor Velvillig fire arketyper, som Esbjerg Kommune har opfundet for at gøre det lettere for medarbejderne at forstå sig selv og kollegerne i forhold til den digitale udvikling og for at kunne give medarbejderne den rigtige støtte til at skærpe deres digitale appetit.
Og ifølge kommunaldirektør Rikke Vestergaard har medarbejderne taget godt imod den humoristiske tilgang til det digitale.
– Alle kan identificere sig med arketyperne. De gør digitaliseringen mere personlig og forståelig. Og vi har ud fra de fire arketyper udarbejdet en humoristisk dameblads-test af digitale kompetencer, som har givet reflektioner både individuelt og i personalegrupper, siger Rikke Vestergaard.
Hun er oplægsholder på en session om lederskab i den digitale tidsalder ved denne uges Ledertræf på Odeon i Odense, og en første hurtig håndsoprækning fra tilhørerne viser, at kommunerne er godt i gang med de digitale udfordringer, men de er et stykke vej fra at have fod på det hele.
Og apropos fod på, så starter den digitale session da også med, at teknikken driller, og der må genstartes et par gange, inden Rikke Vestergaard får sin powerpoint med de fire arketyper på plads foran tilhørerne.
For eksempel er Anna Afventende den, der er bange for det nye og håber, at det digitale bare er en fase, der går over af sig selv. Hun foretrækker at blive holdt i hånd, hvis hun skal på kursus, mens frontløberen, Signe Selvkørende, mere er til e-læring og drop-in kurser.
Da Esbjerg Kommune lavede sin første strategi for digital kompetenceudvikling i 2011, handlede den primært om at kunne bruge og kende systemer. Men i dag handler det mere om holdninger og kultur blandt medarbejderne, og om at være i stand til at se værdien.
Og medarbejderne har dystet med hinanden om, hvem der var mest digital, og en konkurrence om smarte funktioner har ført til nye løsninger. Det digitale er også kommet på dagsordenen ved MUS.
Rikke Vestergaard kan dokumentere, at der alt i alt er sket en positiv udvikling.
Mens medarbejderstaben i 2015 talte 26 procent, der var som Signe Selvkørende, var tallet to år senere i 2017 steget til 54 procent. Blandt lederne var andelen af selvkørende i 2015 oppe på 22 procent, mens den to år senere er steget til 55 procent.
Selv tror kommunaldirektøren, at hun er en blanding af to typer.
– Jeg er mest Victor Velvillig med en lille snert af Signe Selvkørende, siger hun.
Etikken
Rikke Vestergaard mener, at kommunerne skal være bedre til at bruge de digitale data, som de ligger inde med, og at lederne skal lære at bruge data meningsfyldt.
– For eksempel vil data om skolefravær samt forældrenes økonomi og uddannelsesniveau kunne pege på, hvilke børn der er i risiko for at komme på kontanthjælp. Det vil økonomisk og menneskeligt være en stor fordel, hvis vi satte ind med mere hjælp til dem, men skal vi det? lyder hendes etiske dilemma.
Esbjerg har ikke noget krav om, at ledere skal være digitale frontløbere, men man skal kunne se mulighederne, og alle ledere er så sent som i sommer blevet klædt på med en to dages master-class med KL-undervisere.
I den efterfølgende debat er der et hjertesuk fra en leder, hvis kommune angiveligt er en digital dinosaur. Og der er også et eksempel på, at en stram økonomi kan være med til at fremme digitalisering og dermed effektivisering.
Og noget tyder på, at der er stor forskel på, hvor stor appetit politikerne har på digitaliseringen. Det er i sig selv en pointe, at politikerne skal med i debatten om, hvad digitalisering kan bruges til.
Endelig er der en pointe fra Aarhus, som handler om, at man skal huske at fejre de digitale succeser, for fiaskoer er der nok af. sib@kl.dk