
Tilsynet: Borgmester måtte ikke afvise SF-ændringsforslag
tekst Mads Brandsen
Som borgmester har man mange beføjelser.
Men man kan ikke bare egenhændigt afgøre, om byrådet kan tage stilling til nogle ændringsforslag eller ej. Det skal byrådet selv beslutte.
Det slår det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen fast i en netop offentliggjort udtalelse på baggrund af en klage fra Fanø fra december 2017.
Her klagede byrådsmedlem Karen Jeppesen (SF) over, at daværende borgmester Erik Nørreby (V) havde afvist seks ændringsforslag til en kommuneplan fra hende, fordi han ikke mente, at byrådet havde haft tilstrækkelig mulighed for at forholde sig til dem.
– Det er Ankestyrelsens opfattelse, at det er kommunalbestyrelsen, der har kompetence til at træffe beslutning om, hvorvidt der foreligger tilstrækkelige oplysninger i en sag. Borgmesteren kunne derfor ikke træffe beslutning om at afvise ændringsforslagene uden forudgående afstemning i byrådet, skriver styrelsen i afgørelsen.
Kommunaldirektør Vibeke Kinch forklarer over for tilsynet, at ændringsforslagene, der var ”meget omfattende”, ikke var fremsendt til byrådsmedlemmerne på forhånd, ligesom de heller ikke havde indgået i udvalgsforhandlingen.
Karen Jeppesens udlægning er en anden. Hun glæder sig over at have fået ret – selv om det har taget sin tid.
– Allerede da kommuneplanen blev sendt i høring indgav jeg et høringssvar med de seks ændringsforslag. Derfor havde alle rig lejlighed til at se dem inden behandlingen i byrådet, siger hun.
Ankestyrelsen konkluderer også, at ændringsforslagene blev fremsat rettidigt, idet de blev fremsat inden forhandlingen om hovedforslaget.
Sagsbehandlingstid er til grin
Tidligere borgmester Erik Nørreby erkender, at han tog fejl.
– Da kommuneplanen havde været i offentlig høring, mente jeg ikke, at vi kunne behandle de forslag. Det kunne jeg så ikke afgøre alene, og det var kommunaldirektøren åbenbart heller ikke klar over, siger han.
Karen Jeppesen synes, det er fint, at både den tidligere borgmester og kommunaldirektøren får en påtale af tilsynet.
– Når man er den eneste fra et parti, er det nemt at feje den utilfredshed, man giver udtryk for, af bordet ved at sige, at man er for sent på den. Derfor jeg er jeg glad for afgørelsen, siger hun.
Fanø Byråd har på sit møde den 7. oktober taget afgørelsen til efterretning. Fremover vil byrådet sikre, at det er byrådet og ikke borgmesteren, der afgør om sager skal behandles eller ej.
Ankestyrelsen beklager i afgørelsen, at sagsbehandlingen har taget 21 måneder. Og det er også på sin plads, mener Erik Nørreby.
– Det er lidt til grin, at det tager så lang tid. Hvis man havde haft en mulighed for at lave om på det, er det lidt sent at komme efter næsten to år med en afgørelse, siger han. mdbr@kl.dk