
Sosu-medarbejdere skal opkvalificeres
tekst Sidsel Boye
Der bliver færre hospitalssenge og mange flere ældre. Derfor er det vigtigt, at ældreplejen bliver bedre til at se symptomer i tide, så det ikke ender med en hospitalsindlæggelse.
Sådan siger professor og overlæge i geriatri, Karen Andersen-Ranberg, Odense Universitetshospital. Ældre er hendes hjerteblod, og det fik deltagerne på årets ældrekonference i Kolding glæde af.
Karen Andersen-Ranberg har et helt klart hovedbudskab til kommunerne, hvis de skal lykkes med tidlig opsporing af sygdom hos de ældre borgere.
– Vi har den udfordring, at de svageste borgere, som også er de mest komplekse og de sværeste at diagnostisere, er dem, der er kendt af hjemmeplejen. Og dem, der passer disse borgere i hverdagen, er også de medarbejdere, som har den korteste uddannelse. Derfor skal vi tænke nyt, og vi skal opgradere deres uddannelse. Det er meget vigtigt, siger Karen Andersen-Ranberg.
Et studie påviste tilbage i 2017, at mange af de ældre, der bliver indlagt akut på hospitalerne måske kunne have nøjedes med en lokal forebyggelse eller behandling. I hvert fald havde 33 procent af dem forud haft øget kontakt til hjemmeplejen, og 79 procent havde haft kontakt til egen læge inden for de seneste tre måneder. Desuden får hospitalerne også ældre ind, der ikke først har været set af en sygeplejerske eller en læge.
Det har ført til et projekt på Fyn, hvor kommunerne Kerteminde, Svendborg, Nordfyn og Faaborg-Midtfyn arbejder sammen og har udstyret den kommunale sygepleje med en geri-kuffert og alle de remedier, der skal til for at spore symptomer og en mulighed for at kommunikere med de praktiserende læger.
Målet er at forebygge indlæggelser, men det er endnu for tidligt at konkludere på resultatet.
Karen Andersen-Ranberg tror ikke, at det helt er gået op for alle politikere, at antallet af ældre over 80 år vil være fordoblet i 2035, og at netop den gruppe ældre også er den, der har flest skavanker og sygdomme.
– Jeg gav forleden de lokale regionsrødder, som jeg kalder dem, en quiz, hvor de skulle gætte på, hvordan ældreområdet vil udvikle sig, og ingen af dem gættede rigtigt, siger Karen Andersen-Ranberg. sib@kl.dk