
Kommune afviser at have opfordret kontanthjælpsmodtager til at tage kviklån
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Det vakte stor opstandelse, da Anette Christensen fra Syddjurs stod frem i TV2 Østjylland og forklarede, hvordan hun mente, at hendes sagsbehandler i kommunen havde opfordret hende til at betale for tandbehandling med et kviklån. Syddjurs Kommune afviser, at de opfordrer borgere til at optage dyre kviklån.
Anette Christensen er på kontanthjælp og står for at skulle betale en tandlægeregning på omkring 31.000 kroner. Kommunen betaler 65 procent, fordi hun er på kontanthjælp, men de resterende 10.500 kroner, skal hun selv finde. Og det er svært, når hendes rådighedsbeløb er på 5.000 kroner om måneden.
Efter at have bedt om hjælp til tandlægeregningen fik Anette Christensen et brev i eboks fra sin sagsbehandler, hvor der er vedhæftet et låneeksempel på et lån på 15.000 kroner fra banken Santander.
Det opfattede Anette Christensen og hendes veninde Astrid Eriksen, der hjælper hende med sagen, som en opfordring til at optage et lån til at dække egenbetalingen hos tandlægen.
– Det væltede mig fuldstændig, da der lå en mail fra Anettes sagsbehandler, hvor hun foreslår, at vi skal tage et kviklån ved Santander, siger Astrid Eriksen.
– Jamen, at det så kommer fra kommunen, at jeg skal tage et kviklån for at betale nye tænder, fortsætter Anette Christensen og ryster på hovedet ifølge TV2 Østjylland.
Afbetalingen på lånet ville barbere en markant del af hendes månedlige rådighedsbeløb på 5.000 kroner.
Vi følger reglerne
I Syddjurs Kommune var der først overraskelse over historien. Men nu har kommunen undersøgt sagen.
I en pressemeddelelse forklarer kommunen, at de ikke anbefaler borgere at optage kviklån. Derimod kan muligheden for at optage lån indgå i dialogen om, hvordan en borger finder penge til deres egen del af en tandlægeregning.
Syddjurs Kommune forklarer i pressemeddelelsen, at de er forpligtet til at rådgive borgeren om mulig finansiering af egenbetalingen på 35 procent. Det kan både være lån, salg af værdier som en bil eller måske at hente penge på en eventuel pensionsopsparing.
Og hvis intet af det er muligt, så kan kommunen give et lån på egenbetalingen, som borgeren så skal betale tilbage til kommunen.
Pressemeddelelsen har også vedhæftet en kommentar for Gunnar Sørensen (V), der er formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse i Syddjurs Kommune.
– Vi anbefaler ikke kviklånsprodukter over for borgere, men vi anvender låneberegninger, som kan foretages på en enhver banks hjemmeside i dialogen med borgeren. Vi er forpligtet på, at undersøge om borgeren selv kan dække sin tandlægeudgift, før kommunen yder en bevilling. Hvis det viser sig, at borgeren ikke selv kan finansiere udgiften, så vil vi kunne yde en bevilling med tilbagebetaling efter loven. Men det sker altså først efter, at vi har undersøgt alle andre muligheder for borgeren. Jeg er sikker på, at vores sagsbehandlere gør hvad de kan for at hjælpe borgerne inden for de rammer, vi er underlagt efter lov om aktiv socialpolitik. Fremadrettet vil vi stræbe efter at være mere tydelige i dialogen med borgerne om dette, siger Gunnar Sørensen. jki@kl.dk