
Regeringen udskyder budgetlov og velfærdslov
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Corona-krisen har påvirket lovgivningsarbejdet i Folketinget så voldsomt, at regeringen nu udskyder 39 lovforslag til næste folketingsår. Det drejer sig blandt andet om to meget omtalte lovforslag på det økonomiske område. Det skriver statsministeriet i en pressemeddelelse i dag torsdag.
– I lyset af den alvorlige situation, som Danmark befinder sig i, har regeringen udskudt 39 lovforslag. Regeringen finder en yderligere udskydelse hensigtsmæssig og går gerne i dialog med Folketinget herom, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
En revision af budgetloven har været på lovprogrammet i flere år, men er blevet udskudt af flere omgange af først den tidligere finansminister Kristian Jensen (V) og altså nu af den socialdemokratiske regering. Budgetloven lægger de overordnede økonomiske rammer for det offentlige forbrug og betyder, at kommuner hvert enkelt budgetår skal holde sig inden for rammen og dermed ikke har mulighed for at bruge et års ramme et andet år.
Tidligere har både KL og landets borgmestre krævet, at den planlagte revision af budgetloven skal give mulighed for mere langsigtet planlægning. I en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner blandt landets borgmestre i starten af sidste år, svarede 49 ud af 50 borgmestre, at budgetloven bør lempes og give mulighed for flerårige budgetrammer.
Det ønske kommer de nu til at vente længere tid på at få opfyldt. Oprindeligt skulle budgetlovsrevisionen være fremsat i februar men blev på grund af corona-udbruddet udskudt til april. Nu er den udskudt til tidligst næste folketingsår, som begynder efter sommerferien.
I regeringens og støttepartiernes forståelsespapir fra sommer står der, at "en ny regering skal føre en velfærdspolitik, hvor pengene følger med, når der bliver flere børn og ældre." Det skulle sikres med vedtagelsen af den såkaldte velfærdslov, som pålægger Folketinget af sikre penge til at dække de udgifter, der følger af det stigende demografiske pres.
Velfærdsloven var oprindeligt på programmet i februar i år. Den blev ligesom budgetlovsrevisionen udskudt til april og siden hen tidligst til den anden side af sommerferien.
SF utilfreds
På Christiansborg ærgrer SF's formand, Pia Olsen Dyhr, sig over udskydelsen af velfærdsloven, som hun kalder stærkt utilfredsstillende.
– Jeg frygter, at det betyder, at man nu vil spare på pædagoger, lærere og social- og sundhedspersonale. Det er ikke løsningen på krisen at lade børn, ældre og syge betale regningen. Det håber jeg så sandelig ikke, at Socialdemokratiet har tænkt sig, siger hun.
SF har tidligere krævet, at velfærdsloven på grund af coronakrisen skulle behandles inden sommer. Det håb kan partiet nu formentlig skyde en hvid pind efter.
– Jeg er stolt af det velfærdssamfund, vi lige nu ser styrken af. Det vil jeg gerne beskytte, og det ville en velfærdslov gøre. Den ville være et værn mod fremtidige nedskæringer på børnehaver, folkeskoler og plejehjem. I mine øjne sender en udskydelse af velfærdsloven et dårlig signal til alle, der knokler på sygehusene – og alle steder i det offentlige – for at få en ny virkelighed til at hænge sammen. Det overrasker mig faktisk, at man tilsyneladende ikke allerede nu vil give håndslag på at holde hånden under velfærden, siger Pia Olsen Dyhr.
Hele listen over udskudte lovforslag kan læses på Statsministeriets hjemmeside. jki@kl.dk