
Aflyst møde fik borgmester til selv at godkende trafikplan: Nu ender sagen i tilsynet
tekst Mads Brandsen
Som i de fleste andre kommuner er det politiske arbejde i Randers sat på standby under coronakrisen.
Kommunen ledes af en krisestab og byråds- og udvalgsmøder er erstattet af gruppeformandsmøder via Skype. Her handler dagsordenen i høj grad om coronakrisen.
Men på mødet 26. marts fandt en anden sag også vej til dagsordenen. Her blev partiernes gruppeformænd orienteret om, at borgmester Torben Hansen (S) egenhændigt agter at godkende en ny trafikplan for kommunen, der vender op og ned på busdriften, og som i høringsfasen har genereret hele 400 høringssvar fra borgerne.
– Beslutningen hastede. Sagen havde været behandlet på miljø- og teknikudvalgets møde 9. marts og skulle på byrådsmødet 23. marts, som så blev aflyst. Midttrafik skulle have vores svar senest 27. marts, og derfor måtte jeg træffe en beslutning, forklarer Torben Hansen til Danske Kommuner.
Han støtter sig til paragraf 31 i styrelsesloven, der giver mulighed for, at formanden på kommunalbestyrelsens vegne kan afgøre sager, der ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl.
Sager, der ikke tåler opsættelse, skal ifølge ”Kommunestyrelsesloven med kommentarer” af Per Byrge Sørensen forstås som sager, ”der ikke kan afvente, at der indkaldes til ordinært eller ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde”, mens sager, der ikke giver anledning til tvivl, er sager, ”som er utvivlsomme set i lyset af kommunalbestyrelsens hidtidige praksis.”
Den nye bekendtgørelse, der giver mulighed for at overgå til nødstyre, udvider ikke muligheden for borgmesterbeføjelser.
Derfor mener Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten, der har hvert et byrådsmedlem, at borgmesteren med sin beslutning har overtrådt styrelsesloven.
– Vi mener ikke, at det nødvendigvis var så hastende. Det kunne man i hvert fald have afklaret med Midttrafik. I så fald kunne borgmesteren have indkaldt til et ekstraordinært byrådsmøde via Skype, mener Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten).
Han vil derfor klage til det kommunale tilsyn under Ankestyrelsen over borgmesteren.
Det tager Torben Hansen dog helt roligt.
– Det var en sag, der hastede. Derfor traf jeg en borgmesterbeslutning, siger han.
Har partierne ikke ret i, at du havde mulighed for at indkalde til et ekstra byrådsmøde med den ene sag på dagsordenen?
– Sagen hastede som sagt, men jeg har meddelt Midttrafik, at der kan komme ændringer til planen, når byrådet mødes igen i april. Så det her er ikke nødvendigvis endeligt.
Hvad siger dine jurister til sagen? Er du på sikker grund?
– Ja, for beslutningen haster, siger Torben Hansen.
Danske Kommuner er i besiddelse af et referat fra gruppeformandsmødet, hvor det fremgår, at kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt ”orienterede om baggrunden for ønsket om en borgmesterbeslutning, og at der ikke er en garanti for at en borgmesterbeslutning ikke vil blive underkendt i en tilsynssag.”
Kasper Fuhr Christensen ser frem til at høre tilsynets afgørelse. Inden da vil han komme med flere ændringsforslag til planen, der i hans optik er politisk uspiselig.
– Der er lagt op til store forringelser af busbetjeningen af særligt lokalsamfundene rundt om Randers. Det vil give ringere muligheder for både unge og ældre, og det er vi ikke med på, siger han. mdbr@kl.dk