
Praktikforløb under pres: Taskforce finder på pragmatiske løsninger
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
– Vi skal ud på et eventyr. Det vildeste eventyr ude i ørkenen med sand. Og med den himmel blå, og så er der stjerner på. Og til slut i dansen, der skal benet hele vejen op, fortæller Henriette Christensen i YouTube-videoen.
Hun er pædagogstuderende og i praktik i børnehaven Broholm i Faaborg-Midtfyn Kommune, men videoen er optaget hjemme i hendes egens stue. For som de 25.000 andre studerende på landets professionshøjskoler, der i dette forår skulle have været ud i praktik i daginstitutionerne, har hun siden coronakrisen holdt sit indtog 11. marts været nødt til at blive derhjemme.
Den situation gør det svært at følge et praktikforløb, men en idé som Henriette Christensens, hvor børnene bliver involveret i dans og andre aktiviteter gennem digitale løsninger, kan samtidig være en del af løsningen for de mange studerende, der gerne vil fuldføre deres praktikforløb dette forår.
Derfor har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen (S) i begyndelsen af april nedsat en taskforce, der skal finde frem til flere kreative og pragmatiske løsninger a la Henriette Christensens, så de studerende trods krisen kan gennemføre deres praktik.
Ud over uddannelses- og Forskningsministeriet har taskforcen bestået af repræsentanter fra ledelserne på professionshøjskolerne samt fra KL, Danske Regioner, Styrelsen for Patientsikkerhed og professionshøjskolernes studenterorganisation, Studenterforum UC. Og der er bred enighed i taskforcen.
Thomas Gyldal (S), formand for KL’s børne- og undervisningsudvalg, siger i en pressemeddelelse:
– Velfærdsuddannelserne er nogle af de allervigtigste. Det er afgørende, at de unge lærer mest muligt på uddannelserne og i praktikken. Men samtidig har vi også behov for, at de bliver hurtigt færdige, så de kan komme ud og gøre en forskel. Der er brug for dem. Derfor fortsætter vi naturligvis med på alle tænkelige måder at få afviklet praktikforløbene for de studerende.
Rundt om i landet er der fundet flere lokale løsninger. For eksempel har sygeplejerskestuderende opgaver i medicinhåndtering i udvalgte akutte og komplekse pleje- og behandlingsforløb. Den slags tiltag vil taskforcen forsøge at rulle ud i hele landet.
Parterne bag taskforcen vil fortsat følge, hvordan praktikudfordringerne på alle de professionsrettede uddannelser udvikler sig.
Taskforcens fokus har været på praktikken i nedlukningsperioden fra 11. marts og resten af forårssemesteret 2020. Udfordringer med praktik i det kommende semester vil blive behandlet særskilt i forlængelse af det aktuelle taskforce-arbejde. masp@kl.dk